Premijer Kosova Albin Kurti saopštio je da je njegova posjeta Sjedinjenim Američkim Državama bila veoma plodonosna i da je njen glavni cilj bio privlačenje investitora.

Premijer u SAD nije sreo nijednu ličnost iz američkog State departmenta, ali on je istakao da je njegov najvažniji politički sastanak bio sa Jackeom Salivanom, savjetnikom za nacionalnu bezbjednost.

On je istakao da je cilj posjete bio da podstakne interesovanje za ulaganja na Kosovu i unapredi saradnju sa vladom SAD u oblasti odbrane i bezbednosti.

"Svoju veoma plodonosnu posetu SAD zaključio sam u Njujorku, poslije tri dana raznih sastanaka u Masačusetsu, Konektikatu, Roud Ajlendu", napisao je Kurti na Facebooku i dodao da je govorio  o dostignućima vlade.

Prema njegovim riječima, tokom sastanaka pozivao je i američke privrednike na saradnju.

"Pozvao sam američke biznismene, kao i albansko-američke, da investiraju na Kosovu", napisao je Kurti.

Između ostalog, pomenuo je i sastanak koji je imao sa ministrom zdravlja Rifatom Latifijem u SAD.

"Zajedno sa ministrom zdravlja Rifatom Latifijem imao sam produktivan sastanak sa direktorima Medicinskog koledža u Njujorku gdje smo razgovarali o načinima na koje naša vlada i univerzitet mogu da rade zajedno kako bi postigli neophodna poboljšanja u zdravstvenim institucijama Kosova", kazao je premijer.

Istakao je i počasti koje je odao na grobu albanskih pisaca.

"U Bostonu sam odao poštu na grobovima dvojice albanskih pisaca, državnika i aktivista koji su obilježili 20. vek, Fan Nolija i Faika Konice. U Njujorku sam posetio i grobove trojice braće Byyqći. Njihova požrtvovanost, patriotizam i humanizam je nacionalna vrijednost na kojoj je izgrađena Republika Kosovo, kao nezavisna država", naglasio je on.

Kurti je naveo da tokom ove posjete nije ostavio po strani oblast kulturne diplomatije.

"Razgovarao sam sa umjetnicima iz raznih oblasti, koje sam upoznao u Njujorku, na prijemu koji je organizovao naš poznati fotograf Fadil Berisha", rekao je Kurti.

Nekoliko dana nakon što je otpočeo posjetu SAD, Kurti se sastao sa nekim od tamošnjih velikih tehnoloških kompanija, sa kojima je preko Facebooka objavio da je razgovarao o mogućnosti ulaganja na Kosovu.

Izvor: Kosovo Online