Modernizacija

Vršilac dužnosti direktora Infrakosa Zimer Zekaj kaže rekao da su u toku radovi na 10. željezničkoj pruzi, koja obuhvata dio željezničke linije od graničnog prelaza na sjeveru Kosova do granice sa Sjevernom Makedonijom, prenosi Ekonomija onlajn.

Govoreći o modernizaciji željezničke pruge Priština - Peć, koja je trenutno jedina linija koja prevozi putnike, Zeka kaže da ovaj projekat uključuje signalizaciju, elektrifikaciju i sanaciju željezničkih stanica, koje su uništene a koje imaju kulturnu i istorijsku vrijednost.

"Ova modernizacija predviđa regulisanje signalizacije, regulisanje stanica koje imaju istorijsku vrijednost. Mnoge od njih su pod zaštitom Uneska. Pripremamo reference za liniju Klina-Prizren", rekao je Zekaj.

Objasnio je da prelazi koje licencira Ministarstvo za infrastrukturu imaju redovnu signalizaciju, ali i da ima i nelegalnih prelaza, koje su željezničari prinuđeni da uklone. Prelazi na šinama koji se s vremena na vrijeme prave su nelegalni.

"Dužni smo s vremena na vrijeme da odemo i da ih uklonimo", rekao je Zekaj.

Ministar za životnu sredinu, prostorno planiranje i infrastrukturu, Liburn Aliu kaže je da je rehabilitacija železničke pruge Kosovo Polje – Elez Han faza sagledavanja cijelog projekta i ističe da je modernizacija ove pruge važan korak ka rehabilitaciji železničkih pruga.

"Ovi projekti su važni za našu zemlju i za unutrašnju cirkulaciju, ali je od posebnog značaja činjenica da će Kosovo kroz ove projekte moći da se uključi u važne koridore regiona. Ovom linijom stižemo do Skoplja, a samim tim i do luke Solun", rekao je Aliu.

Kosovska željeznička mreža se proteže na dužini od 333 kilometra koji nisu elektrifikovani i koji su sa jednosmjernim standardima. Glavna linija se proteže od sjeverne granice Kosova u Lešku do prijelaza Elez Han.

Brzina vozova, zbog tehničkih uslova na sadašnjim prugama, može da se razvija i do 50 kilometara na sat, dok će renoviranjem pruga vozovi kretati do 120 kilometara na sat.

Inače, početak proširenja željezničke mreže kroz Kosovo počeo je 1874. godine, gdje je izgrađena prva željeznička pruga na relaciji Elez Han – Kosovo Polje – Mitrovica.

Izvor: Kosovo Online/Ekonomia Online