Osnovni sud u Mitrovici

Osnovni sud u Mitrovici osudio je na uslovnu kaznu okrivljenog M. U., koji je lažnu ispravu koristio kao pravu, odnosno uvjerenje ratnog veterana.

Prema mišljenju Suda, M. U. je dana 07. 03. 2018. godine otišao u Kancelariju Ministarstva za rad i socijalno staranje i koristio lažnu javnu ispravu kao pravu, a koju je prethodno dostavio B.H. iz sela Gornji Obilić – Skenderaj.

„Dana 07. 03. 2018. godine u Mitrovici, u Kancelariji Ministarstva za rad i socijalno staranje – Odjeljenje za porodice palih boraca, ratnih vojnih invalida i civilnih žrtava, iskoristio je kao pravu lažnu javnu ispravu koju je prethodno dostavio B.H. iz sela Gornji Obilić – Uvjerenje ratnog veterana broj L4/7965 od 20. 04. 2016. godine“, navodi se u presudi.

Sud dalje navodi da je osumnjičeni kod sebe imao uverenje Kancelarije za slučaj lica koja su učestvovala u ratu Oslobodilačke vojske Kosova, na svoje ime, iako nije bio na spisku boraca, niti pripadnika OVK. Tako je dostavljenu dokumentaciju uz zahtjev za broj boračke penzije…, dostavio navedenoj kancelariji, pa je lažnu javnu ispravu koristio kao istinitu“, navodi se dalje u presudi.

Sud je osudio M. U. na uslovnu kaznu od godinu dana, koja neće biti izvršena ukoliko okrivljeni u roku od dve godine od prvosnažnosti presude ne učini drugo krivično djelo.

Takođe, Sud saopštava da se od optuženih oduzimaju Potvrda ratnog veterana Oslobodilačke vojske Kosova i Uvjerenje ratnog veterana Oslobodilačke vojske Kosova izdato od strane Kancelarije za pitanja kategorija iz Oslobodilačke vojske Kosova.

Izvor: Kallxo/Kossev