Dio NATO programa

Premijer Albin Kurti tokom jučerašnjeg učešća na Poslovnom forumu u SAD zatražio je da Kosovo postane dio NATO programa "Partnerstvo za mir“, istakavši pritom institucionalnu stabilnost i demokratsko upravljanje na Kosovu, prenosi Koha.

Rekao je da je Kosovo na prvom mjestu po vladavini prava na Balkanu, na 17. mjestu u borbi protiv korupcije prema “Transparency internationalu" i u vrhu po slobodi medija.

"Kao neizbježni saveznik i prijatelj, potrebna nam je pomoć Sjedinjenih Država da postanemo dio Programa "Partnerstvo za mir", dok ne postanemo punopravni član NATO“, rekao je Kurti, ističući rast budžeta za odbranu od 52 odsto.

Kako se navodi u saopštenju upućenom medijima, on je istakao "pozitivne ekonomske pokazatelje, impresivan dvocifren privredni rast, kao i rad na uspostavljanju Privrednog suda na Kosovu”.

Govoreći o potencijalu koji Kosovo ima u oblasti informacionih tehnologija, Kurti je rekao da je u Silicijumskoj dolini sreo mnoge preduzetnike, kojima je objasnio da je Kosovo pogodno mjesto za ulaganje. Kurti je pozvao američke biznismene kao i albansko-američke da investiraju na Kosovu, u profitabilna preduzeća za njih i još brži društveno-ekonomski razvoj Kosova, navodi se u saopštenju.

Govoreći o energetskoj tranziciji i razvoju novih energetskih kapaciteta, istakao je kapacitete za obnovljivu energiju, sa posebnim osvrtom na sunce i vjetar.

Premijer je izdvojio vetropark "Selac” snage 105 MV sa 27 turbina, kao i projekat "Solar4Kosovo” snage 70 MV, koji će kako je rekao biti i jedna od najvećih solarnih elektrana u Evropi , sa površinom od 69 hiljada kvadratnih metara.

Izvor: Kosovo Online/Koha ditore