Rast cijena, nezaposlenost...

Poslanici opozicionih stranaka poručili su da se Kosovo nalazi u velikoj ekonomskoj krizi i da građanima, zbog rasta cijena, osnovni proizvodi postaju nedostupni, prenosi Ekonomija onlajn.

Poslanik Demokratske partije Kosova Ferat Shala rekao je da nema napretka u ekonomskom, energetskom i političkom sektoru.

„Rat u Ukrajini će definitivno uticati na lanac snabdjevanja i proizvodnje prehrambenih proizvoda. Mnoge međunarodne institucije su već podigle uzbunu da su potrebne mjere predostrožnosti. Ne smemo da ćutimo i ne smemo biti pasivni pred takvom situacijom. Ne vidimo visok nivo ekonomskog, energetskog ili političkog sektora“, rekao je Shala.

On je kazao da nema napretka ni u dijalogu.

„Trenutno nemamo strategiju razvoja. Nemamo jasnoću u procesu dijaloga, ali imamo potpuno zamrzavanje čitavog međunarodnog političkog spektra u ovom odnosu i to utiče i na ekonomski aspekt, jer su mnoge linije snabdevanja zavisne od toga, ali ova Vlada nije ipak stvorena alternativa za snabdevanje i proizvodnju”, kazao je on.

Poslanica Demokratskog saveza Kosova Valentina Bunajku-Rexhepi rekla je da se građani suočavaju sa ekonomskom krizom i poskupljenjem, ističući da je život na Kosovu postao nepristupačan.

„Građani se suočavaju sa ekonomskom krizom sa poskupljenjem od osnovnih namirnica do goriva i drugih materijala. Građanima Kosova život je postao nedostupan. Što se tiče državnih rezervi, ministar je rekao da ih ima dovoljno. Kurti se u SAD nije sastao ni sa jednom važnom osobom koja bi mogla da doprinese Kosovu“, rekla je ona.

Poslanica Alijanse za budućnost Kosova Time Kadrijaj ističe da je zabrinuta zbog nepovećanja plata građanima koji plaćaju troškove života uz stalno povećanje cijena.

„Teška je ekonomska situacija za građane Kosova jer godinama nisu povećane plate. Dok su troškovi života dosta porasli jer su poskupele gorivo i struja i time je osiromašena korpa građana. To je bio razlog zašto smo tražili da se Zakon o platama i povećanju minimalne zarade donese u Skupštinu Kosova. Minimalna zarada je doneta ali na diskriminatorski način za posebne kategorije", kazala je Kadriraj.

Izvor: Kosovo Online/Ekonomia Online