od 22. do 24. maja

Delegacija američke korporacije "Millennium Challenge Corporation" koju predvodi potpredsjednica Alicia Mandevil boraviće na Kosovu od 22. do 24. maja gdje će prisustvovati obilježavanju završetka projekta „Žene u energetici“, prenosi Telegrafi.

Delegacija će boraviti u Prištini i Južnoj Mitrovici, gdje će obići korisnike stanova prištinskog "Hetsejva", zatim će prisustvovati događaju koji obilježava završetak projekta „Žene u energetici“, koji je omogućio da preko 200 djevojčica i žene bude uključeno u energetski sektor kroz plaćene prakse, desetine djevojaka koje će studirati u oblasti energetike, kao i preko 400 žena preduzetnica da razvijaju svoje poslovanje kroz grantove za energetsku efikasnost.

Oni će učestvovati i na donatorskoj konferenciji na temu "Subvencije za energetsku efikasnost na Kosovu".

Kosovo je započelo napore da uspostavi partnerstvo sa MCC-om 2010. godine, ali se proces odvijao sporo zbog problematičnog učinka kosovskih vlada, uprkos kontinuiranoj podršci američkog Kongresa.

Kosovski proces kvalifikacije za MCC fondove donedavno je vodila bivša predsjednica Atifete Jahjaga, koja je u februaru 2015. osnovala Međuinstitucionalnu grupu za postizanje kosovske kvalifikacije za MCC.

Izvor: Kosovo Online/Telegrafi