Njemačka šefica diplomatije

Njemačka šefica diplomatije Annalena Baerbock kazala je da tokom nedavne posjete Zapadnom Balkanu videla želju za jačanje saradnje, i navela da podržava Kosovo na putu ka članstvu u Savjetu Evrope, prenosi Gazeta express.

"Moja nedavna posjeta zemljama Zapadnog Balkana jasno mi je dala do znanja koliko je ključno da intenziviramo saradnju sa ovim zemljama u ovom ključnom trenutku. Zato podržavamo želju Kosova da se pridruži porodici zemalja članica Savjeta Evrope", poručila je Baerbock.

Baerbock je na sastanku Komiteta ministara SE u Torinu govorila o brutalnosti koja se dešava u Ukrajini i rekla da je Savjet Evrope jedan od glavnih stubova zaštite ljudskih prava, demokratije i vladavine prava.

Podršku članstvu Kosova u Savjetu Evrope juče su na sjednici Komiteta izrazile i Albanija i Hrvatska, koje su se oglasile zvaničnim saopštenjima.

"Vrijeme je da se preduzmu hrabri koraci za budućnost Evrope, uključujući davanje Kosova članstvu i konsolidaciju mira i stabilnosti na Zapadnom Balkanu", rekla je zamjenica ministra spoljih poslova Albanije Megi Fino.

Hrvatska je takođe navela da bi SE trebao da bude otvoren i da prihvati Kosovo kao člana.

„Vrata Savjeta Evrope moraju biti otvorena za članstvo onih evropskih demokratija koje dijele vrijednosti Savjeta Evrope i koje su spremne da ispune kriterijume za članstvo. S tim u vezi, Hrvatska podržava aplikaciju za članstvo Kosova“, navodi se u objavi Ministarstvo spoljnih poslova Hrvatske.

Izvor: Kosovo Online/Gazeta express