Profesor evropskih integracija

Univerzitetski profesor Milazim Krasniqi kaže da je posjeta premijera Albina Kurtija SAD dokaz da nema drugog rješenja osim intenzivne saradnje, dok, profesor evropskih integracija Dritero Arifi ističe da je odnos Kurtija prema SAD omekšao i da je on sada oprezniji, prenosi Ekonomija onlajn.

"Kurti za sebe kaže da je ljevičarski političar i u tom pogledu ima neku vrstu skepticizma prema liberalnim demokratijama, ali i prema Sjedinjenim Državama, ali kao premijer mora da bude pragmatičan i da sarađuje sa glavnim sponzorom nezavisnog Kosova", kaže Krasniqi.

On napominje da posjeta Kurtija pokazuje promjenu njegovog stava, jer je nekada bilo elemenata ne samo ravnodušnosti, već i arogancije u odnosu na SAD, ali shvatio je da na kraju krajeva bezbjednost Kosova i nezavisnost Kosova zavise od SAD i njenih saveznika.

"SAD su naš glavni saveznik koji je prvi naterao NATO da interveniše za oslobođenje Kosova. Sjedinjene Američke Države su gurale druge zemlje da priznaju nezavisnost Kosova. Takođe, Kosovo je uvijek imalo američku podršku koja nas je izvlačila iz krize", dodao je Krasniqi.

Profesor evropskih integracija Dritero Arifi rekao je da je odnos premijera Kurtija prema SAD omekšao i da je on sada oprezniji.

"Tačno je, gospodin Kurti je promjenio stav. Postoji mnogo mekši i mnogo diplomatičniji odnos, posebno Kurtijeve vlade 2 prema našem strateškom partneru kao što su SAD. Primjećuje se da je i njegov rečnik mnogo mekši i pažljiviji i u tom pogledu mislim da će se njegova posjeta SAD, verujem, još bolje oporaviti. Dakle, možda će gospodin Kurti imati razumijevanja za svjetsku demokratsku supersilu što je mnogo važnije i vjerujem da će u bliskoj budućnosti biti više međupovezanosti između Kosova i Sjedinjenih Država", rekao je Arifi.

Arifi ističe da je Vlada Kosova shvatila da bez Sjedinjenih Američkih Država ništa ne može.

"Vjerujem da postoje dobri pozitivni počeci da je Vlada Kosova konačno shvatila da bez SAD skoro ništa ne može da se kreće na evropskom kontinentu i zato vjerujem da je Vlada Kosova svesna da bez našeg strateškog saveznika SAD ništa se ne može učiniti", dodao je Arifi.

Prema rečima Arifija, Kosovo bi moglo imati koristi od SAD u vojnom smislu, energetskom sektoru i poljoprivredi.

"Sada, ako povežemo posjetu SAD i sporazum sa MCC, vjerujem da postoji korist i saradnja u energetskom sektoru, u IT sektoru, ali i u poljoprivredi, jer je država Ajova takođe poznata po ovoj oblasti. Ali i u vojnom smislu jer je garda Ajove jedno od onih specifičnih vojnih oblasti koje mogu pomoći budućoj vojsci Kosova. Dakle, u ovim sektorima, vjerujem da Kosovo može imati mnogo koristi od iskustava i pomoći koja nam može doći iz SAD u bliskoj budućnosti", rekao je Arifi.

Što se tiče dijaloga, Krasniqi ističe da SAD imaju indirektnu ulogu, ali da pokušavaju da poguraju proces napred, dodajući da je Evropska unija tolerisala Srbiju i to što je dijalog u krizi je degradiralo.

"Uloga Sjedinjenih Država u dijalogu je indirektnija, ali vjerujem da je evidentno da, pošto je Generalna skupština UN delegirala mandat za vođenje dijaloga na EU, EU vodi taj proces. SAD to pokušavaju da poguraju naprijed, ali istina je da je briselski proces u krizi i da je degradirao na gotovo smiješne rasprave o tablicama automobila, što je problem saobraćajne policije, a ne državnih delegacija. Ali to je takođe zbog činjenice da EU hronično i konstantno vodi nepravednu politiku prema Kosovu jer pošto pet zemalja ne priznaju nezavisnost Kosova, EU se ponaša neutralno prema statusu Kosova i to je čini neravnopravnom stranom u izvještaju u dijalogu sa Srbijom", kaže Krasniqi.

Arifi smatra da bez Sjedinjenih Američkih Država dijalog Kosova i Srbije ne može da se završi međusobnim priznavanjem.

"Vjerujem da će njihova moć ili prisustvo biti presudno za završetak dijaloga, ali i za međusobno priznanje na kojem insistiraju SAD na kraju dijaloga", zaključio je Arifi.

Izvor: Kosovo Online/Ekonomia Online