Bivši ministar spoljnih poslova

Bivši ministar spoljnih poslova Kosova Enver Hoxhaj rekao je da je Kosovo najbolji primjer za razumijevanje "fašističke ideologije" ruskog predsjednika Vladimira Putina i Rusije i da je to shvatio kada je bio dio pregovaračke strane u Beču, gdje se govorilo o nezavisnosti Kosova, prenosi Ekonomija onlajn.

Hoxhaj je rekao da je tamo prvi put shvatio da odnos Rusije prema Balkanu nije samo pitanje problema sa Zapadom, već je i geopolitičko pitanje.

"Moje interesovanje za Rusiju je još od kada sam bio dio pregovora kao predstavnik Kosova u Beču. Video sam da stav Rusije nije spor sa Zapadom, već širi pristup. Od tada pišem za zapadne medije. U posljednjoj knjizi bavim se ruskom politikom na Balkanu, bavim se Putinom i njegovom ideologijom. Nema boljeg primjera od Kosova da se shvati da je Putinova ideologija fašistička. Oni sebe vide kao veliku silu, vide Balkan kao njihov dio", rekao je Hoxhaj.

Naglašava da Rusija ima veliki uticaj u Srbiji, Crnoj Gori i Sjevernoj Makedoniji, a što se tiče Zapadnog Balkana, kako kaže, on može biti ugrožen ruskim uticajem samo ako se EU odrekne Balkana, dodajući da bi u ovom slučaju pored Rusije rizik predstavljala i Kina.

"Ako država ima geopolitičke interese, morate imati pristalice, morate imati ljude. Rusija je izgradila partnerstvo sa Srbijom u posljednjih 30 godina, a Srbija i Srbi na Balkanu su prvo uporište ruskog uticaja, ali tu ulogu igraju i vjerske veze. Pored uticaja u Srbiji, imaju uticaj i u Sjevernoj Makedoniji i Crnoj Gori. Njihov uticaj počinje od političkih partija. Crnogorske, srpske i makedonske političke partije sarađuju sa Putinovom strankom. Ono što se zove hibridni rat, gdje se koristi, ekonomija, mediji, vjerske veze, sve ono što se sprovodi posljednjih 15 godina na Balkanu", rekao je Hoxhaj.

Dodaje da Tirana i Priština nemaju parametre, ni osnova, a ni interesa da budu u službi ruske politike.

"Balkan je u ruskoj optici podjeljen na države koje su zapadne, na države koje nisu slovenske i na države u kojima imaju veliki uticaj. U Srbiji su u politici devedesetih bili liberali, a danas je policija, vojska u rukama onih koji su proruski nastrojeni", rekao je Hoxhaj i dodao da politika statusa kvo, koji vodi EU, degradirajuća.

Izvor: Kosovo Online/Ekonomia Online