Koji su uzroci?

U posljednjije decenije dogodilo se nekoliko teških nesreća s autobusima s Kosova koji su vozili do udaljenih odredišta.

Dana 19. maja, osam putnika je povređeno kada se autobus kosovskih registracija srušio na autocesti u blizini Eugendorfa u Austriji.

Manje od godinu dana ranije deset osoba je poginulo, a deseci su povređeni u još jednoj autobuskojj nesreći u hrvatskom Slavonskom Brodu.

"Zabrinjavajuće je jer se u posljednje vrijeme ove nesreće događaju noću ili u ranim jutarnjim satima", kaže Muhamed Krasniqi, stručnjak za saobraćaj.

U nekim slučajevima pojavile su se sumnje da su vozači zaspali – zbog čega su izgubili kontrolu nad vozilom.

Sinan Karavidaj je menadžer u prijevozničkoj kompaniji na Kosovu, koja nudi putovanja autobusom u razne europske zemlje.

Govoreći za Radio Slobodna Europa, kaže da vozači moraju biti dobro pripremljeni - i fizički i psihički.

Kaže da "ne poštuju sve kompanije pravila" drumskog prijevoza do udaljenih odredišta.

“Da bi bio vozač, moraš biti spreman za ovaj posao, ali danas svi postaju vozači, a da ne ispunjavaju kriterije. Također, konkurencija... Za uštedu 100-200 eura neke kompanije - npr. za Njemačku – ne voze tri vozača”, kaže Karavidaj.

U kompaniji kojom upravlja, kaže da se nikad ne događa da autobusi na daleke destinacije kreću bez tri vozača.

Red vožnje vozača na daljinu reguliran je Zakonom o prijevozu u drumskom saobraćaju. Prema ovom zakonu, trajanje dnevne vožnje ne smije biti duže od 9 sati. Može se produžiti na najviše deset sati, ali ne više od dva puta sedmično.

“Nakon četiri i pol sata vožnje, vozač uzima neprekidnu pauzu od najmanje 45 minuta, osim ako ne iskoristi pauzu”, također stoji u zakonu.

Nakon nesreće u Hrvatskoj u maju prošle godine, Radio Slobodna Europa razgovarao je s vozačem, koji je 18 godina vozio autobuse s Kosova u razne europske zemlje.

Vozač je, tražeći da ostane anoniman, rekao da je više puta vozio autobus bez pauze.

“Dio vremena dok sam radio, bili smo samo dva vozača. Put je vrlo naporan i ono što ga čini još napornijim je čekanje preko granice. Kada čekate do pet ili šest sati na graničnoj tački, tada vas umor automatski savlada", rekao je.

Prema podacima Autobusnog stanice u Prištini, tokom 2021. godine ostvareno je 18.195 međunarodnih polazaka - uglavnom u Austriju, Njemačku, Švicarsku i druge zemlje.

Kurtishaj: Potrebna je veća odgovornost


Udruženje drumskih prijevoznika Kosova obećava da će, nakon nedavne nesreće u Austriji, održati sastanak s kompanijama za drumski prijevoz, kako bi se povećala odgovornost.

Predsjednik ovog udruženja Ruzhdi Kurtishaj kaže da nepripremljenost vozača može biti samo uzrok nesreća.

"Nesreća ne znači da je uzrokovana ljudskim ili tehničkim faktorima, to mogu biti i drugi sudionici u prometu, to su i atmosferski usloviti", kaže Kurtishaj.

“Put ima svojih problema, nesreće se događaju u svakoj zemlji na svijetu. Kao Kosovo, mi se pripremamo, čak i kadrovski", dodaje Kurtishaj.

Nebih Shatri, direktor Odjela za vozila u Ministarstvu okoliša, prostornog planiranja i infrastrukture na Kosovu, kaže da je u području drumskog saobraćaja Kosovo ravnopravno sa zemljama Europske unije - i po zakonodavstvu i po tehnologiji.

Odbio je komentirati nedavnu nesreću u Austriji, rekavši da bi slučaj trebalo istražiti i znati tačni razlozi.

Što se tiče tehničkih pregleda, tvrdi da Kosovo dobro radi i da su kompanije dužne da autobuske preglede obavljati svakih šest mjeseci.

Ministarstvo okoliša na Kosovu licenciralo je više od 130 centara tehničke kontrole vozila.

U tim se centrima obavljaju tri vrste tehničkih pregleda: redoviti godišnji pregledi koji se rade za sva vozila; Periodični pregledi koji se obavljaju za sva komercijalna vozila, pa tako i ona teška, kao što su autobusi, kao i vanredni pregledi koji se obavljaju uz ovlaštenje saobraćajne policije ili drugih odgovornih osoba.

Fatalne nesreće autobusa sa Kosova


U julu 2002. desetero ljudi izgubilo je život, uključujući dvoje djece, kada je autobus s Kosova izazvao saobraćajnu nesreću u Crnoj Gori.

Autobus sa 40 putnika išao je iz Ulcinja prema Kosovu, kada je sletio s puta i pao niz brdo. Nesreća se dogodila oko 05:00 sati ujutro.

U oktobru 2004. godine 15 maturanata s Kosova izgubilo je život u autobuskoj nesreći u Albaniji. Deseci su povređeni - neki teže.

Gotovo šest godina kasnije, u februaru 2010., šest osoba s Kosova poginulo je kada je u blizini Beča autobus koji je putovao za Njemačku izazvao saobraćajnu nesreću. Autobus se u blizini glavnog grada Austrije sudario s dva kamiona.

U nesreći 25. jula 2021. u Hrvatskoj je, osim deset žrtava, povređeno više od 40 osoba. Nesreća se dogodila u 06:00 sati ujutro.