Stručnjaci zahtjevaju

Advokat Specijalnog suda u Hagu Taulant Hodaj kaže da bi Vlada trebalo da se dogovori sa međunarodnim partnerima da se zločini Srba nad Albancima tretiraju u Specijalnom sudu i dodaje da se može uraditi slično kao u Bosni i Hercegovini, gdje panele vode domaći, ali uz angažovanje međunarodnih stručnjaka, prenosi Ekonomija onlajn.

Tvrdi da bi bilo idealno da se proširi nadležnost Specijalnog suda.

"Vlada bi trebalo da razgovara sa međunarodnim partnerima da vidi da li su oni zainteresovani da sve ratne zločine tretira Specijalni sud. Onda će Vladi Kosova biti lakše, ako ne onda da damo sve od sebe, uzmemo više ili manje bosanski model u kojem postoje miješoviti paneli koje vode lokalne vlasti, ali dovode strane međunarodne eksperte uz pomoć prijateljskih država koje su ovlastile ta odjeljenja za ratne zločine", smatra Hodaj.

Navodi da bi bilo prikladnije ubediti međunarodne partnere da ovaj Specijalni sud koji ima sredstava i mogućnosti može biti neka vrsta Međunarodnog krivičnog suda.

"Bilo bi pošteno da se ovaj Sud bavi svim zločinima počinjenim na Kosovu, uključujući i one od strane srpskih vlasti nad kosovskim Albanacima koji su brojniji. Najbolje bi bilo da sadašnji Specijalni sud proširi svoju nadležnost i na sva ta krivična djela i počinioce. Smatram da nedostaju kapaciteti Specijalnog tužilaštva Kosova jer nam je potrebna velika međunarodna ekspertiza da se pozabavimo njima, istražimo, podignemo optužnicu i onda im sudimo“, rekao je Hodaj.

S druge strane Bekim Blakaj, izvršni direktor Fonda za humanitarno pravo na Kosovu, kaže da osnivanje novog suda nije neophodno. Prema njegovim riječima, na Kosovu već postoje posebne institucije za ovo pitanje, samo treba povećati kapacitete tužilaca i sudija.

Ali, prema njegovim riječima, rasvetljivanje ovih zločina je moguće ako Srbija bude sarađivala u procesuiranju počinilaca ovih zločina.

"Sada je na Kosovu Specijalno tužilaštvo i Odeljenje za ratne zločine, postoji i Specijalno vijeće pri Osnovnom sudu u Prištini, tako da postoje kapaciteti i ne vidim da treba formirati još jedan Specijalni sud pri Specijalnom tužilaštvu i Posebno odjeljenje može procesuirati predmete ratnih zločina. Kapacitete tužilaca i sudija treba povećati, ali ovo je dovoljno, jedini problem je što ne postoji pravna saradnja Kosova i Srbije da se procesuiraju oni koji su počinili ratne zločine na Kosovu i koji nisu na Kosovu, odnosno nalaze se u Srbiji“, rekao je.

Gëzim Shala iz Kosovskog instituta za pravosuđe dodaje da bi Skupština Kosova trebalo da usvoji strategiju za istragu i suđenje ratnim zločinima.

Prema njegovim riječima, takva strategija bi donela preporuke ukoliko bi bile potrebne dodatne institucije koje bi se bavile predmetima ratnih zločina.

"U sadašnjoj fazi kada govorimo, važno je da Kosovo, odnosno Skupština Kosova, usvoji strategiju za suđenja za zločine i ratne zločine, iz koje bi strategije proizašle konkretne preporuke ukoliko su potrebne dodatne institucije ili nova institucionalna struktura koja će se pozabaviti slučajevima ratnih zločina”, rekao je on.

Izvor: Kosovo Online/Ekonomia Online