Sindikalna akcija

Prisvetni radnici danas će se okupiti na Trgu "Zahir Pajaziti" u Prištini, odakle će krenuti u protestnu šetnju ka zgradi Vlade Kosova, prenosi Gazeta express.

Šetnja protestne povorke ići će preko Trga "Majka Tereza", a na Trgu „Skenderbeg“ ispred Vlade Kosova, okupljenima će se obratiti čelnici sindikata prosvetnih radnika.

Zahtjevi sindikalaca su nastavak isplate po 100 eura za svaki mjesec dok ne počne primena Zakona o platama, kao i zahtjev da Vlada prije usvajanja tog zakona uzme u obzir prijedloge Saveza sindikata, kao i početak primjene Zakona o zdravstvenom osiguranju i izmjena i dopuna Zakona o državnim penzijskim planovima.

Škole i univerziteti na Kosovu danas su potpuno bez nastave, po drugi put za mjesec dana. Prethodni jednosatni štrajk upozorenja održan je 12. maja, ali Vlada nije preduzela nikakav korak da se zahtjevi prosvetara riješe.

Ministarstvo prosvete je upozorilo sve prosvetne radnike da svaki propušteni čas mora da bude nadoknađen, ali Sindikat je saopštio da nijedan čas neće biti nadoknađen i da je izvršna vlast odgovorna za štetu nanetu učenicima.

Najavljene su i druge sindikalne akcije ukoliko Vlada ne pozove predstavnike sindikata na razgovor.

Izvor: Kosovo Online/Gazeta express