Potpredsjednica PDK

Potpredsjednica Demokratske partije Kosova Vlora Çitaku izjavila je da bi Kosovo trebalo da bude ozbiljno u dijalogu sa Srbijom i da ponudi ozbiljnu ponudu za rješenje, kao i da bi premijer Albin Kurti trebalo da se ponaša odgovorno u dijalogu, a ne bahato, prenosi Koha.

"Mora da nauči i koristiti naše pamćenje kako bi nas osnažio u dijalogu. Dogovore diktira politička volja jer, u suštini, problem Kosova i Srbije nije tehničke prirode, već politički. Premijer ne treba da se ponaša bahato, podsmeva i šali, jer to nikome ne djeluje zanimljivo. Kosovo mora da bude ozbiljno u dijalogu", rekla je Çitaku.

Prema njenim riječima, važan je zamah za postizanje sporazuma između dve strane jer je, kako je istakla, Rusija trenutno izolovana zbog sankcija.

"Rusija ima više sankcija nego Sjeverna Koreja i Iran, oslabljena, bez moći i uticaja unutar EU, ali još više u svijetu. Saveznik Srbije je veoma slab. Ne znamo koliko će ovo stanje trajati. Moramo to da iskoristimo, da budemo ozbiljni. Znam da dijalog zahtjeva diskreciju. U središtu je međusobno priznanje, Vlada Kosova mora da ima ozbiljnu ponudu", dodala je ona.

Çitaku je naglasila da je spoljna politika živa procedura sa dinamikom i da je suština "prilagođavanje evropskoj infrastrukturi". Ona je rekla da opozicija u Skupštini Kosova ima konsenzus na temu dijaloga.

"Vidjeli smo koordinaciju kosovske opozicije u parlamentu u mnogim tačkama. Mnoga su pitanja koja nas dijele, ali pokušaćemo da u oblasti spoljne politike odražavamo širi konsenzus", dodala je Çitaku.

Komentarišući slučaj ambasadora Kosova u Hrvatskoj Martina Berishaja, koji je umešan u finansijski skandal u Sloveniji, Çitaku je rekla da je on počinio krivično djelo neprijavljivanjem imovine Agenici protiv korupcije.

"Ako ništa drugo, ambasador Berishaj je sakrio imovinu i to je krivično djelo i za takve stvari su bile mnogo oštrije mjere od razriješenja. Kako je gospodinu Berishaju dato uvjerenje, odnosno državljanstvo za jedan dan, pošto je za to potrebna procedura, da li je izvršena verifikacija, jer se videlo da ima registrovane poslove koji nisu prijavljeni, želela bih da znam da li je verifikacija izvršena u ovom slučaju", upitala je Çitaku.

Çitaku je komentarišući posjetu premijera Albina Kurtija Sjedinjenim Američkim Državama rekla da to liči na studijsku posjetu organizovanu za poslanike ili novinare.

"Vidim da je premijer morao da posjeti Ameriku. Nikada se nije desilo da premijer ili predsjednik dođe u zvaničnu posjetu SAD i da se ne sastane sa državnim sekretarom ili potpredsjednikom", rekla je Çitaku.

Çitaku je navela i de je pristup Kosova u odnosu na Grčku bio pogrešan, kada je riječ o projektu gasovoda.

"Prije tri dana premijer Grčke je bio u Bijeloj kući i jedna od ključnih tačaka razgovora je bio projekat gasovoda i mislim da smo izgubili slučaj, učešće Kosova u ovom projektu bi bilo korisno u geopolitičkom kontekstu i kao vrijednost. Odnos sa Grčkom bi takođe bio pojačan", rekla je Çitaku.

Izvor: Kosovo Online/Koha ditore