Ovo će biti dug proces...

Potpredsjednica Demokratske partije Kosova Vlora Çitaku rekla je da za Kosovo neće biti ubrzanog puta ka članstvu u Savjetu Evrope, prenosi Koha.

Ona je za KTV rekla da je vijest da Kosovo neće biti na dnevnom redu sastanka Komiteta ministara Savjeta Evrope, koji će biti održan u petak u Torinu, u Italiji, izuzetno zabrinjavajuće i da je to pokazatelj da nije postojala dovoljna koordinacija između kosovskih institucija i međunarodnih partnera.

"Ovo je izuzetno uznemirujuća vijest jer je pokazatelj da nije bilo dovoljno koordinacije između kosovskih institucija i međunarodnih partnera, a drugo može da govori o razdoru među našim saveznicima. Nadam se da ovo odbijanje da se odmah tretira zahtjev Kosova neće biti proizvod nedostatka koordinacije između naših institucija i naših saveznika. Da je aplikacija koordinirana, Kosovo bi bilo sutra na dnevnom redu. Ovo će biti dug proces. Neće biti ubrzanog puta za Kosovo do Savjeta Evrope", rekla je Çitaku.

Dodaje da će za to tražiti odgovore od Ministarstva spoljnih poslova Kosova, ali i od međunarodnih saveznika.

"Mi u spoljnoj politici i u odnosu na međunarodne partnere moramo da budemo ozbiljni, odgovorni, ne smemo da budemo arogantni. Saveze koje smo izgradili ne treba uzimati zdravo za gotovo. Moramo stalno da negujemo saveze", rekla je ona.

Izvor: Kosovo Online/Koha ditore