Ugroženo snabdjevanje

Operator sistema, prenosa i tržišta električne energije Kosova (KOSTT) saopštio je da će snabdjevanje električnom energijom biti ugroženo i da će doći do restrikcija, ukoliko se cijena električne energije bude računala po starim tarifama, prenosi Koha.

Apelacioni sud potvrdio je u srijedu odluku Osnovnog suda u Prištini kojom se suspenduje odluka o povećanju tarifa za električnu energiju, koje je odredila Regulatorna kancelarija za energetiku (RUE).

Međutim, KOSTT navodi da bi vraćanje prethodnih tarifa moglo da ima posljedice, odnosno navode da ukoliko se ne preduzmu hitne mjere za rješavanje pitanja troškova, postojati rizik u vezi snabdjevanja električnom energijom i restrikcije.

"Ukoliko se nešto ne preduzme biće ugrožena bezbjednost snabdjevanja električnom energijom u zemlji, primjenjene mjere za smanjenje potrošnje i ozbiljno ugrožen Ugovor o priključenju KOSTT/ENTSO-E", navodi se u saopštenju.

Dodaje se da zahtjevi da se tarife vrate na prethodnu vrijednost ugrožavaju bezbjednost rada sistema, štete Ugovoru o priključenju KOSTT/ENTSO-E, drugim sporazumima sa međunarodnim institucijama.

"Poskupljenje struje je posljedica globalne energetske krize i zahvatilo je sve evropske zemlje, pa je potrebno ovaj trošak odraziti u dodatnim prihodima", navodi se u saopštenju.

Izvor: Koha ditore/Kosovoonline