SAD ne traži ZSO

Premijer Kosova Albin Kurti izjavio je za Glas Amerike da može da postoji Zajednica opština, ali ne na etničkoj osnovi. Rekao je i da je tokom posjete SAD tražio da Srbija ukloni navodne vojne baze oko graničnih prelaza, kao i da je Kosovo spremno za uzajamno priznanje, ali ne i Srbija, prenosi Koha.

"Zajednica nije položila test Ustavnog suda na Kosovu, može da postoji Zajednica opština, ali ne po nacionalnoj osnovi. Po načinu na koji je duhom i slovom, neće se prepoznati. Morate imati na umu da u centru sporazuma o normalizaciji nije ZSO i da nema američkog zvaničnika koji to kaže", tvrdi Kurti.

On je rekao i da je na sastancima sa američkim senatorima i kongresmenima zahtjevao da se ukloni oko 48 "srpskih vojnih i žandarmerijskih operativnih baza" oko graničnih prelaza sa Kosovom, kao i da bi trebalo da budu zatvoren ruski humanitarni centar u Nišu i ruska kancelarija u okviru Ministarstva odbrane u Beogradu.

Kako je rekao u Bijeloj kući je razgovarao sa Jackom Salivanom kome je ukazao na čvrste veze koje Srbija ima sa Rusijom.

"Na svim sastancima sa senatorima tražio sam zatvaranje Ruskog humanitarnog centra u Nišu, zatvaranje ruske kancelarije u okviru Ministarstvo odbrane u Beogradu i takođe područje oko granice Kosova sa Srbijom gdje se nalazi 48 vojnih i žandarmerijskih baza koje su ofanzivne za napuštanje. Razgovarao sam o svemu ovome i mogu da kažem da je naš odnos sa Sjedinjenim Državama izuzetno jak i neraskidiv", rekao je on.

Povodom rata u Ukrajini, Kurti je rekao da treba povećati pažnju Zapada na Balkanu, posebno na Kosovu, jer prema njegovim riječima, nema nedjelje da lideri u Kremlju ne pominju Kosovo, koji ga koriste kao priliku da napadne NATO.

Kada je riječ o normalizaciji odnosa sa Srbijom, Kurti je kazao da je Srbija ta koja ne priznaje zločine koje je počinila na Kosovu i odbija da prizna nezavisnost Kosova.

"Predsjednik Joe Biden je dobro naglasio da pravni sporazum treba da se fokusira na međusobno priznavanje, ja sam za sporazum sa obostranim priznavanjem. Dok Srbija kaže da nas nikada neće priznati, a predsjednik Srbije kaže da se masakr u Račku nije desio, onda je to problem. Nama su potrebni normalni odnosi sa Srbijom, ali za to Srbija mora da se promjeni, Kosovo je u redu i mi na tome insistiramo i smatramo da je sada vrijeme da se Zapadni Balkan integriše u EU. Ovakvim pristupom Srbija se transformiše u Belorusiju Balkana i tu SAD imaju konačnu ulogu da promene Balkan na bolje", rekao je on.

Kurti je naveo i svoje sastanke sa stranim investitorima na Kosovu, za koje je rekao da se njegova posjeta SAD dešava radi početka pregovora o sporazumu sa američkom korporacijom Millennium Challenge Corporation (MCC) vrijedan preko 200 miliona dolara.

Izvor: Koha ditore/Kosovoonline