Zamjenica premijera Kosova Emilija Redžepi se oglasila i najoštije osudila, putem objave na Facebook stranici, neprimjereni slučaj diskriminacije učenika romske, egipćanske i aškalijske zajednice koji se desio u OŠ “Xhemal Kada” u Peći.

Naime tom prilikom, odvojena su djeca ovih zajednica od ostale djece tokom slavljeničke aktivnosti što je svojevrsna nacionalna diskriminacija i gruba pravna i moralna segregacija. Sve to proizvodi permanentnu stigmatizaciju mladih iz ovih zajednica.

Prenosimo objavu zamjenice premijera Kosova Emilije Redžepi sa njenog Facebook profila.

"Vlada Republike Kosova je podjednaka za sve građane - vrijednosti i različitosti su bogatstvo jedne drzave.

Najoštrije osuđujem neprimjereni slučaj diskriminacije učenika romske, egipćanske i aškalijske zajednice koji se desio u OŠ “Xhemal Kada” u Peći. Tom prilikom, tokom proslave “Dana Abecede” (“Dita Abetares”), odvojena su djeca ovih zajednica od ostale djece tokom slavljeničke aktivnosti što je svojevrsna nacionalna diskriminacija i gruba pravna i moralna segregacija. Sve to proizvodi permanentnu stigmatizaciju mladih iz ovih zajednica.

Ovakve diskriminativne scene nad nevećinskim zajednicama su dirljive, nehumane, ali i alarmantne za sve nas kao civilizirano i moderno društvo. Smisao praznika i slavlja je da spaja, a ne da razdvaja, pogotovo uzrast učenika. Takve slike šalju lošu poruku i lošu predstavu o stvarnosti na Kosovu, odnosno uopste o državnom, društvenom i obrazovnom sistemu.

Zato, u svojstvu zamjenice premijera i u svoje lično ime, pozivam sve nadležne drzavne organe da hitno ispitaju ovaj dogadjaj. Da se prema odgvornim licima involviranim u ovom slučaju primijene adekvatne zakonske mjere. Potrebno je da odgovarajući organi ispitaju slučaj i da nakon preduzetih aktivnosti obavijeste javnost.

Odgovornim pristupom u rješavanju ovakvih problema, preventivno se utiče na eventualno ponavljanje istih pojava u buduće.

Mi smo mlada drzava koja nepovratno stremi ka euro-atlantskim integracijama i nikako i nikada ne smijemo dozvoliti diskriminaciju prema našim nevećinskim zajednicama.

Ravnopravnost svih nasih zajednica je osnovni temelj drzavnosti Republike Kosovo!", stoji na kraju objave.