Premijer otvoreno

Premijer Albin Kurti izjavio je sinoć da Srbi sa Kosova ne žele formiranje Zajednice srpskih opština, već Beograd, koji je to pitanje doneo za pregovarački sto. On je na vebinaru "Razgovor sa Albinom Kurtijem - premijerom Kosova" koji je organizovao Atlantski savjet rekao da nema razloga da se ZSO osniva kada Srbi sa Kosova to ne žele.

"To nije ni moguće jer je utvrđeno da ZSO krši 23 člana Ustava. U Srbiji žive i Albanci, Bošnjaci, Mađari i druge etničke zajednice. Da vidimo kako se Srbija nosi sa tim pitanjem, pa možemo da uvedemo isti takav model. Nudim to", rekao je Kurti.

On je kazao da je premijer i Srba sa Kosova i da se protivi diskriminaciji, kao i da Srbi sjede i u parlamentu i u Vladi Kosova.

Govoreći o dijalogu on je kazao da je njegov cilj uzajamno priznanje i bolji život građana.

"Srbija mora da se distancira i od Putina i od Miloševića i od zločina koje su oni počinili u Ukrajini, odnosno na Kosovu. Mogu da vam garantujem da građanima Srbije, da ih pitate, Kosovo nije među prva tri prioriteta. Lideri su problematični, oni nemaju hrabrosti da se distanciraju od Miloševića. Ono što me boli jeste što nisu svesni počinjenih zločina poput onog u Račku", rekao je Kurti.

Kako kaže rješenje za postizanje sporazuma sa Beogradom može da se pronađe u političkim centrima – Briselu, Vašingtonu, Parizu, Berlinu.

"Bitno je da se riješe tri pitanja – plaćanja struje na sjeveru, registraskih tablica i nestalih lica. Uz podršku Vašingtona i Brisela moramo da nađemo rješenje za dobrobit građana, rješenje od koga će dobrobit imati građani", rekao je on.

Kurti je rekao i da je Kosovo povećalo budžet za odbranu za 52 odsto i da bi Srbija trebalo da razmisli dva puta pre nego što preduzme bilo kakvu akciju sličnu onoj iz prošlog veka.

"Mi smo suverena, nezavisna zemlja i imamo normalne odnose sa svim zemljama u regionu sem sa Srbijom. Nadamo se da će se ti odnosi normaliizovati, a i američki predsjednik Joe Biden je obećao da to mora da se učini uz sporazum o obostranom priznanju", rekao je Kurti.

On je rekao i da Srbija ne bi trebalo da se miješa u to što Kosovo želi da pristupi NATO-u, kao i da je problem zbog zemalja koje nisu priznale nezavisnost Kosova.

"One bi trebalo da Kosovo tretiraju nezavisno od Srbije. Još uvijek su skeptične", rekao je Kurti.

Kada se radi o inicijativi "Otvoreni Balkan" Kurti kaže da Kosovo ne može da bude otvoreno za nju, kada Srbija nije otvorena za Kosovo.

"Balkan je dio Evrope i EU bi trebalo da bude cilj. Otvoreni Balkan je rođen u oktobru 2019. godine u trenutku kada je bilo jasno da Albanija i Sjeverna Makedonija neće otvoriti pregovore. Ta inicijativa je nastala iz bijesa zbog toga", smatra Kurti.

Kurti je rekao da je Kosovo "svetionik demokratije" na Balkanu.

"Mi smo svetionik demokratije na Balkanu, jedna od najdemokratskijih zemalja na Balkanu. Podigli smo se za 17 pozicija u indeksu Transparency internationala po percepciji korupcije. Otvorili smo preko 25.000 radnih mjesta", rekao je on.

Kada se radi o Srbiji, Kurti kaže da to nije demokratija, već jednopartijska država sa Vučićem na čelu.

"Sjeverni susjed uopšte nije demokratija. To je jednopartijska država sa Vučićem na vrhu. Nedostatak demokratije objašnjava njegovu podršku Putinu", rekao je Kurti.

Dodaje da je Kosovo uspješna priča zbog čega bi trebalo da dobije podršku za članstvo u NATO-u i EU, ali i drugih međunarodnih organizacija.

Kada se radi o članstvu u Savjetu Evrope ističe da se nada najboljem.

"To je važna organizacija i mi bi trebalo da postanemo njen član. Nadam se da će pravdaa biti na pravoj strani. Kosovo je srce Balkana i dokazali smo da uprkos tome što nismo dobili viznu liberalizaciju i pored svih ispunjenih kriterijuma, imamo strpljenje i dobru volju prema EU i to bi trebalo da se nagradi", rekao je Kurti.

On je pozdravio prijave Ukrajine, Moldavije i Gruzije za članstvo u EU i izrazio nadu da će EU prihvatiti i prijavu Kosova ove godine.

Svoju posjetu SAD Kurti je ocjenio kao uspješnu i istakao da je tokom nje pozvao poslovnu zajednicu i dijasporu da investira na Kosovu.

Izvor: Kosovo Online