Apelacioni sud je potvrdio odluku Osnovnog suda u Prištini da blokira skupe tarife električne energije koje je odredila Regulatorna kancelarija za energetiku, a predsjednik odbora RUE Imer Fejzullahu rekao je da ova institucija poštuje zakone, prenosi Reporteri.

"Do sada nismo dobili nikakvu odluku Apelacionog suda, ali kada je dobijemo mi ćemo tu odluku poštovati", rekao je on Fejzullahu.

Tužbu protiv tarifa RUE podnela je Demokratska partija Kosova, uz obrazloženje da povećanje troškova električne energije šteti građanima.

Ove tarife su otvorile debatu o upravljanju energetskim sektorom na Kosovu, nakon čega je uslijedilo osnivanje dve istražne komisije za energetiku. Jedna će imacti za cilj energetsku istragu iz 2006. godine, a druga, komisija koju je formirala opozicija, istraživaće upravljanje energetskom situacijom.

U rješenju Apelacionog suda se navodi da je žalba RUE odbijena kao neosnovana.

„Odbija se kao neosnovana žalba tuženog – protivpredlagača RUE, od 26.04.2022. godine, a potvrđuje se rješenje Osnovnog suda u Prištini – Odjeljenja za administrativne poslove od 08.04.2022. godine“, navodi se u odluci Apelacionog suda.