Zabranjen ulazak

U kampu Bondsteel nalazi se oko 100 afganstanskih izbjeglica koje očekuju da budu prebačene u SAD, međutim kako su saopštila dva zvaničnika američke administracije za portal Aksios, 16 izbjeglica, zbog povezanosti sa talibanima i terorističkim organizacijama neće otići u SAD, prenosi Koha.

Iz američkog Savjeta za nacionalnu bezbjednost poručili su da će svi Afganistanci koji bježe biti podvrgnuti rigoroznom procesu kontrole.

Proces sprovode obavještajci, policija, kao i profesionalci za borbu protiv terorizma u Ministarstvu odbrane i bezbjednosti.

"Dok je većina evakuisanih Afganistanaca prošla kroz ovaj proces, malom broju pojedinaca je odbijen ulazak i to je primjer da sistem funkcioniše kako treba“, poručili su iz Savjeta.

Mohamed Arif Sarari, koji boravi u kampu Bondsteel, radio je sa CIA, a kasnije služio kao šef obavještajne službe Afganistana. On je poručio za ovaj američki portal da svi Afganistanci na Kosovu čekaju odlazak u SAD.

SAD su postigle sporazum sa Vladom Kosova da privremeno prihvate afganistanske izbjeglice.

U kampu Bondsteel ima oko 100 izbjeglica.

Prema sporazumu postignutom između Kosova i SAD, Afganistanci kojima je zabranjen ulazak u SAD moraju da napuste Kosovo do septembra.

Izvor: Kosovo Online/Koha ditore