Stručnjak za međunarodne odnose

Stručnjak za međunarodne odnose Drilon Gashi smatra da je prijava Kosova u Savjet Evrope probila led nepriznavanja u raznim organizacijama poslednjih godina, ali da Francuska i dalje ima kolebljiv pristup prema Kosovu što utiče na proširenje EU, prenosi Koha.

"Vlada Kosova mora da pronađe formu da podrži dijalog kakav traže saveznici, ali i da zaštiti svoje interese. Vjerujem da je ovakav pristup vlade doneo neku vrstu promjene. Vjerujem da Vlada može da zadrži ovu poziciju ako promjeni svoj pristup. Dijalog između Kosova i Srbije je svojevrsni četvorougao. Umjesto da Srbiji stalno pominjemo ratne zločine, možemo da ulažemo u pravljenje muzeja koji dokazuju da je Srbija počinila zločine“, rekao je on.

Gashi napominje da je postojala kampanja koja pokazuje da Srbija destabilizuje ne samo Kosovo već i region, napominjući da odnosi Kosova i Albanije nisu na pravom nivou.

"Albanija se mnogo podigla i ima najbolje odnose sa SAD u istoriji. Sada je vrijeme da Albanija pomogne Kosovu. Nesporazume treba brže ispravljati jer region čine uglavnom Srbi i Albanci“, rekao je on.

On je rekao da Kosovo uvijek treba da artikuliše šta su njegovi interesi.

"Kosovo bi trebalo da prihvatiti pristup saveznika zarad odnosa. Došlo je do evolucije odnosa između Kosova i SAD... Očekuju da Kosovo ima svoja izražena mišljenja i interese“, rekao je on.

Prema njegovim riječima, glavni ciljevi spoljne politike Kosova treba da bude jačanje odnosa sa saveznicima.

"Kosovo ima izazov jer Srbija pokušava da poništi nezavisnost. Srbija se danas sve više doživljava kao dio Zapada, pa Kosovo mora da ima pristup koji je otvoren za dijalog, ali štiti svoje interese“, rekao je on.

Izvor: Kosovo Online/Koha ditore