Ministar kulture

Ministar kulture Hajrulla Çeku kazao je da su pravoslavne crkve na Kosovu izuzetno kulturno blago svih građana Kosova, kao i čitavog čovječanstva, kao i da ne postoji razlog zbog kojeg Kosovo ne može da bude članica Uneska. Istakao je da se renoviranje kuće Xhafera Deve u Južnoj Mitrovici vrši da bi ona služila zajednici, prenosi Gazeta express.

Çeku je istakao da Kosovo ima jako bogato kulturno nasljeđe.

"Ulažemo sve svoje kapacitete da sačuvamo naše kulturno nasljeđe, stavljajući ga u službu socio-ekonomskog blagostanja zajednice. Dajemo sve od sebe da naše bogato kulturno nasljeđe pretvorimo u platformu za komunikaciju i saradnju između različitih zajednica, izbjegavajući jednodimenzionalna tumačenja. Uostalom, i međunarodne konvencije promovišu ovaj pristup, odnosno univerzalnost kulturnog nasljeđa", kazao je on.

Kako je dodao SPC je blago kulturnog nasljeđa na Kosovu i čitavog čovječanstva.

"Imamo jedan od najnaprednijih modela u svijetu za zaštitu pravoslavnog kulturnog nasljeđa i redovno se obavezujemo da pravoslavne crkve, sveštenstvo u tim hramovima i svi vjernici neometano uživaju ova prava koja proizilaze iz zakonskog okvira. Kosovo je tokom godina učinilo mnogo na povećanju nivoa bezbjednosti, restauracije i funkcionisanja pravoslavnih crkava", kazao je Çeku.

Restauracija kuće Xhafera Deve u Južnoj Mitrovici da bi služila zajednici

On je dodao da Kosovo, kao takvo, zaslužuje da bude član Uneska.

"Kosovu je mjesto u Unesku. Ne postoji čak ni legitiman razlog zašto Kosovo ne bi trebalo da bude član Uneska. U pogledu kulturnog nasleđa, mi konsolidujemo institucionalne strukture i politike kako bismo bili tehnički što spremniji u trenutku podnošenja zahtjeva za članstvo. Sljedeća prilika za prijavu je na Generalnoj konferenciji Uneska koja se održava u drugoj polovini 2023. godine", kazao je on.

Dodao je da se restauracija kuće Xhafera Deve u Južnoj Mitrovici vrši da bi služila zajednici, a ne radi istorijskog revizionizma ili rehabilitacije ličnosti.

"Predmetni spomenik je javno vlasništvo, ima velike estetske vrijednosti i po tipologiji gradnje je jedan od prvih primjera na Kosovu prelaska na modernu evropsku arhitekturu. Dio je kolektivnog sjećanja žitelja Južne Mitrovice i odnedavno simbol građanskog otpora betoniranju. Izgrađena je 1930. godine i na Listi kulturnog nasljeđa se pojavljuje kao „Kuća Xhafera Deva“ iako je uglavnom korišćena u javne svrhe, uključujući i kao dom zdravlja. Zato ne kažem da po svaku cijenu treba da zadrži ovo ime. Naziv spomenika je najneznačajniji pokazatelj u odnosu na javne funkcije i vrijednosti koje ovaj objekat predstavlja za grad i njegove građane. Objekat je 2011. godine dobio status dobra kulturnog nasljeđa pod zaštitom zakona. Stoga smo posvećeni da obezbjedimo sve neophodne uslove za nastavak ovog procesa restauracije", kazao je ministar kulture.

Izvor: Kosovo Online/Gazeta express