Ambasada SAD u Prištini

Glasnogovornik američke ambasade na Kosovu Erik Brassil rekao je da Sjedinjene Američke Države ostaju posvećene podršci Kosovu u Savjetu Evrope, ali da je za odluku o članstvu potrebna saglasnost država članica SE, prenosi Telegrafi.

"Sjedinjene Države ostaju posvećene podršci Kosovu jer ono zauzima mjesto koje mu pripada kao suverena i nezavisna država pored svojih susjeda u evropskim i evroatlantskim institucijama, uključujući i članstvo Kosova u Savjetu Evrope. Odluka da se pridruži ovim programima i organizacijama zahtjeva saglasnost i odobrenje ovih institucija i njihovih država članica, a ne samo Sjedinjenih Američkih Država“, rekao je Brassil.

Ministarka spoljnih poslova i dijaspore Donika Gërvalla je prošle nedjelje podnjela prijavu Kosova za članstvo u Savjetu Evrope. Procijenjuje se da će glavna korist od eventualnog članstva Kosova u Savjetu Evrope biti za građane jer će imati pristup Evropskom sudu za ljudska prava.

Zamjenik premijera Besnik Bislimi je na posljednjoj sjednici Vlade rekao da je zahtjev Kosova za članstvo u SE podnijet u punoj koordinaciji sa prijateljima i partnerima Kosova.