Energetska bezbjednost

Vlada Kosova otvorila je mogućnost ka povezivanju na mrežu Transjadranskog gasovoda (TAP) potpisivanjem sporazuma sa američkom kompanijom "Millennium Challenge Corporation", nakon što prošle godine nije prihvatila takav projekat, pozivajući se na njegovu visoku cijenu, prenosi Telegrafi.

Međutim, energetski stručnjaci i nevladine organizacije pozivaju Vladu, koju predvodi Albin Kurti, da diversifikuje izvore energije, uključujući gas, kao mogućnosti za povećanje energetske bezbjednosti.

Portparol vlade, Perparim Kryeziu, rekao je da je Ministarstvo ekonomije, kroz Energetsku strategiju 2022-2031, koja je u procesu finalizacije, takođe analiziralo gasnu opciju.

Trenutno, prema Kryeziuu, dvije studije izvodljivosti su u procesu izrade: gasovod Sjeverna Makedonija-Kosovo i master plan za prirodni gas na Kosovu.

Kosovo je prošle godine zaustavilo projekat izgradnje gasne infrastrukture.

Ovakav prekid projekta je urađen na osnovu visoke cijene. Američka Millennium Challenge Corporation (MCC) saopštila je da će Kosovu obezbjediti grant u iznosu do 200 miliona dolara, koji bi mogao biti nacionalizovan za gasnu infrastrukturu.

Ekspert u oblasti energetike, ujedno i bivši ministar ekonomskog razvoja Fadil Ismajli, kaže da bi kosovska izvršna vlast sada morala da radi na tome kako da iskoristi mogućnost gasa.

Ističe da je vrijeme da Vlada intenzivira procese i pronađe mogućnosti koje može iskoristiti u tom pogledu.

„Ako Vlada razmišlja o razvoju sekundarne mreže, dobro je nadati se da će gasovod doći do Kosova. Sekundarna mreža znači i grejanje, industriju i drugo. Ako Vlada smatra da je dovoljno da ima generator gasa za korišćenje struje, onda može da smisli izgradnju elektrane uz dogovor sa Albanijom, kako ne bi pravila troškove za gasovod, ako nam je potrebna samo struja", naglašava on.

Kosovo trenutno nema pristup tržištu gasa, nema infrastrukturu, niti snabdjevanje prirodnim gasom. Zakonodavni i regulatorni okvir je u povoju. Ali, prema INDEP-u, postoje mogućnosti da se obezbjedi ruta snabdjevanja prirodnim gasom iz Sjeverne Makedonije ili Albanije kroz cjevovode, kao i tečnim prirodnim gasom sa obližnjih glavnih terminala.

Vlada Kosova, prema INDEP-u, trebalo bi da se fokusira na stvaranje gasne infrastrukture i osnivanje novog javnog preduzeća, kao i da razmotri mogućnost izgradnje novog gasnog postrojenja u kratkom i srednjem roku.

Elektrana na gas, prema institutu, mogla bi da se izgradi mnogo brže i potencijalno bi mogla da bude puštena u rad 2027. ili 2028. godine.

Skupština da odobri sporazum

Tokom posjete SAD, premijer Kosova Albin Kurti sastao se sa predstavnicima MCC-a koji su 13. maja saopštili da je postignut sporazum "Kompakt" vredan 236,7 miliona dolara, koji ima za cilj jačanje energetskog sektora Kosova.

Ovaj sporazum, koji mora da odobri Skupština Kosova, a zatim da odobri odbor MCC-a, prema riječima ministrica ekonomije Artane Rizvanolli, fokusira se na dva projekta: izgradnju kapaciteta za skladištenje energije i razvoj radnih vještina za prilagoditi potrebama tržišta kao i bolju zastupljenost žena u energetskom sektoru.

Izvor: Telegrafi/Kosovoonline