Platu primaju u gotovini

Veliki broj zaposlenih u privatnom sektoru nema ugovor o radu, pa čak i platu prima u gotovini, a ne preko banke, a jedan od razloga za to je kako navode ekonomski stručnjaci taj što poslodavci ne plaćaju poreze, prenosi Ekonomija onlajn.

Predsjednik Kosovske poslovne alijanse (AKB) Agim Shahini rekao je za Ekonomiju onlajn da je oko 22 odsto radnika na Kosovu izjavilo da su plaćeni van bankarskog sistema.

"Prijavljeno je oko 74 odsto radnika, oko četiri odsto se nije izjasnilo da li ima ugovor o radu ili nema ugovor o radu, dok se oko 22 odsto izjasnilo da nema ugovor o radu", kazao je Shahini.

On napominje da su sezonsko zapošljavanje, uključivanje radnika u socijalne šeme, neplaćanje poreza od strane poslodavaca neki od razloga za nedostatak ugovora za radnike na Kosovu.

"Ali zašto se to dešava je više razloga, jedan od njih je što kompanije angažuju radnike na određeno vrijeme, posebno sezonske, bilo u prolećnoj, ljetnjoj sezoni na određeno vrijeme. Drugi razlog je što u nekim slučajevima sami radnici ne žele da imaju ugovor o radu jer su prijavljeni negdje u socijalnoj šemi i tamo se osjećaju sigurnije", kaže Shahini.

Shahini kaže da pored slučajeva kada radnici prijave da su im povređena prava, ima i slučajeva da zaposleni ne poštuju raspored i ugovore o radu i raskinu ugovore bez najave.

"Česti su slučajevi da radnici budu obavješteni da su im povređena prava, ali je sve više slučajeva da se privredni subjekti žale da radnici ne poštuju radno vrijeme, odluku i ugovor o radu. Nenajavljeno radnici prekidaju radni odnos, ostavljajući im slobodno radno mjesto uprkos tome što je kompanija uložila mjesece ili godine u profesionalnu obuku i vještine", istakao je on.

Predsjednik Sindikata radnika privatnog sektora Jusuf Azemi za Ekonomiju onlajn rekao da prema podacima iz prve godine većina radnika prima plate u gotovini kako bi poslodavci izbjegli doprinose.

"Zapravo, prema nekim podacima koje imamo prije godinu dana, oko 60 hiljada radnika, platu dobija na ruke. Ovo se dešava zato što vlasnici preduzeća žele da izbjegnu svoje obaveze u skladu sa zaradom koju isplaćuje zaposleni", kaže Azemi.

Azemi smatra da nedostatak ugovora o radu šteti radnicima jer će njihovi penzijski doprinosi biti veoma mali.

On ističe da su institucije Kosova godinama zanemarivale ovo pitanje.

"Institucije imaju zakonsko svijetlo, ali to se ne radi i mislimo da godinama zanemaruju ovo pitanje, mi smo zbog toga upozoravali prethodne Vlade. Znam da već više od 10 godina uknjiženim dokumentima izražavamo zabrinutost da vlasnici preduzeća ne plaćaju radnicima onoliko koliko treba da budu plaćeni. Veliki dio se plaća u gotovini kako bi se izbjegle obaveze za penzijski fond", rekao je Azemi.

Izvor: Kosovo Online/Ekonomia Online