Vremenom dokazi blede

Direktor Fonda za humanitarno pravo na Kosovu Bekim Blakaj rekao je da se protiv 120 osoba optuženih za ratne zločine vodi postupak, ali da je pravosnažno osuđeno 45 osoba, kao i da istragu otežava to što se veliki broj dokumenata nalizi u Srbiji, prenosi Ekonomija onlajn.

Za ovu neefikasnost, stručnjaci iz te oblasti kažu da je to odgovornost domaćih institucija, ali i međunarodnih poput UNMIK-a i Eulexa, koji su donedavno imali nadležnost da istražuju i procesuiraju ove zločine.

"Postoji veći broj sudskih procesa, ali nisu svi okončani pravosnažnom presudom. Posljednjih godina došlo je do izgradnje kapaciteta u odjeljenju za ratne zločine pri Specijalnom tužilaštvu Kosova, ali je formirano i posebno odjeljenje u Osnovnom sudu u Prištini, gdje kapaciteti ne nedostaju, treba još  uložiti i obezbjediti veći broj tužilaca i sudija koji se bave ovim slučajem, ali naravno i policijskih istražitelja, ali mislim da se kapaciteti jačaju", kazao je Blakaj.

On je rekao da je vremenom postaje sve teže prikupiti dokaze za suđenje, zbog činjenice da se veliki broj dokumenata nalazi u Srbiji, ali i zbog toga što veliki broj svjedoka više nije među živima.

Kako je dodao, Fond za humanitarno pravo na Kosovu nije za suđenja u odsustvu jer je takva praksa u suprotnosti sa međunarodnim konvencijama o ljudskim pravima.

"Izmjenjen je Zakon o krivičnom postupku i uveden je novi član koji je već zakon i koji omogućava procesuiranje ili suđenje za ratne zločine. Mi u Fondu za humanitarno pravo nismo baš za suđenja u odsustvu iz mnogo razloga, jedan od njih je da su suđenja u odsustvu takođe u suprotnosti sa Međunarodnim konvencijama o ljudskim pravima. Hrvatska sprovodi suđenja u odsustvu, ali žrtve ratnih zločina i njihove porodice nisu zadovoljne ovim suđenjima", kazao je on.

Gëzim Shala iz Kosovskog instituta za pravosuđe rekao je da Kosovo nema dovoljno kapaciteta za istragu ratnih zločina i da bi trebalo povećati broj tužilaca u Odjeljenju za ratne zločine.

On je dodao da od 2016. godine, kada je Specijalno tužilaštvo Kosova preuzelo ovlašćenja da se bavi ratnim zločinima, nema rezultata, dodajući da su u tom pogledu zakazale međunarodne institucije.

"Trebalo bi da postoji osnaživanje drugih resursa, kako u pogledu sredstava i opreme, tako i svega ostalog što je potrebno ovom tužilaštvu. Jedina adresa za istragu ratnih zločina je ovo odjeljenje Specijalnog tužilaštva Kosova. Ni pod kojim uslovima ne možemo reći da imamo kapacitete da istražujemo ratne zločine i da ove kapacitete treba ojačati u okviru Specijalnog tužilaštva Kosova. Do sada je na Kosovu postojala tiha amnestija za ratne zločine i to zbog činjenice da oni nisu istraženi i suđeni. Ovaj neuspjeh se prije svega odnosi na međunarodne institucije. Svaki dan koji prolazi komplikuje istragu. Svjedoci umiru, tragovi istrage se gube ili čak i optuženi umiru", kazao je Shala.

Izvor: Kosovo Online/Ekonomia Online