Predsjednik Pokreta za jedinstvo

Predsjednik Pokreta za jedinstvo Valon Murati rekao je da je pristup Vlade po pitanju dijaloga sa Srbijom, neozbiljan i da status kvo ne odgovara Kosovu, dodajući da ne vjeruje da će premijer Albin Kurti, zbog nedostatka hrabrosti, postići ikakav sporazum sa Beogradom, prenosi Ekonomija onlajn.

"Što se tiče dijaloga, vidim totalnu neozbiljnost svih aktera. Kosovo bi trebalo da bude više zainteresovano da bude aktivno u dijalogu. Status kvo nam ne odgovara. To je rekla i pomoćnica državnog sekretara SAD tokom svoje posljednje posjete kada je istakla da jedino Rusiji odgovara status kvo. Naša vlada je zaglavljena u ovom statusu kvo i to mi se ne dopada", kazao je Murati.

On je dodao da Kurti nema hrabrosti i da su potrebni političari koji će Kosovo izvući iz ove pozicije.

"Kurti je došao na vlast kritikujući ceo proces dijaloga. A koliko vidim njegovu politiku, ne vjerujem da će potpisati bilo šta, što je nedostatak hrabrosti i vođenje politike na populizmu. Potrebni su nam hrabri političari koji znaju šta žele i koji će nas izvlaući iz statusa kvo u kojem se nalazimo", kazao je on.

Murati je istakao da ne vidi interesovanje Srbije i EU da se krene napred ka postizanju konačnog sporazuma.

"Ne vidim interesovanje ni Srbije, jer je zainteresovana za ovakve tehničke razgovore o registarskim tablicama koje nisu bitne za budućnost Kosova, a ni u EU ne vidim dinamiku. Čitav ovaj proces ima novi element koji može da se ubrza i američki faktor je taj koji šalje jasne signale da ne žele status kvo i to može da promjeni dinamiku", kazao je on.

Murati je takođe dodao da ne vidi nikakve rezultate od posjete premijera Albina Kurtija SAD jer nema sastanaka na visokom nivou.

"Moramo sačekati kraj Kurtijeve posjete Sjedinjenim Državama. Nema sastanaka na visokom nivou, pa ni onih na nivou državnih sekretara. A sve ostalo je besmisleno. Ništa ne postiže ako se sastane sa Escobarom u Vašingtonu, jer je Escobar nedavno boravio na Kosovu", kazao je on.

On je rekao da je ovo jasna poruka američke administracije zbog nenapredovanja u dijalogu i neprihvatanja američkog gasa.

"Mislim da ako ostane ovakav nivo sastanaka, to je poruka američke administracije koju Kosovo ima u odnosu na dijalog. A vezano je za druge projekte da Kosovo nekako rigidno nije postalo dio gasa. Rijetki su sastanci koje Kosovo može da ima na nivou predsjednika. Obično se javljaju na svečanim sastancima. Najmanje što se treba očekivati je sastanak sa Blinkenom", rekao je Murati.

Izvor: Kosovo Online/Ekonomia Online