Skandal u Sobranju

Audio snimak na kojem se čuje kako predsjednik parlamenta Sjeverne Makedonije Talat Xhaferi iz Demokratske unije Albanaca neprimjereno psuje, viče, vređa poslanike, naišao je na oštru osudu javnosti, prenosi B92.

Premijer Dimitar Kovačevski nije želeo to da komentariše, a iz najuticajnije opozicione VMRO-DPMNE su saopštili da je prvi čovjek Sobranja "primjer privitimizma" i traže njegovu ostavku.

Skopski portal Slobodni pečat piše da je snimak napravljen na plenarnoj sjednici Sobranja. Opozicija kaže da je takvo ponašanje predsjednika Skupštine skandalozno i da zbog toga treba da podnese ostavku.

"Talat Xhaferi je primer primitivizma i političar koji bi trebalo da bude prošlost. Ovo se više nikada ne sme ponoviti", saopšteno je iz VMRO-DPMNE nakon objavljivanja audio snimka.

Skopski mediji prenose da je premijer Kovačevski tokom posjete Velesu na pitanje novinara o snimku rekao da ne može da komentariše. Snimak je, kaže, čuo, ali se ne vidi ni ko ni sa kim razgovara, kao ni da li je zabilježen u parlamentu. Kancelarija predsjednika parlamenta se još nije oglasila tim povodom.

I poslanik Demokratske partije Srba u Sjevernoj Makedoniji Ivan Stoilkovski smatra da Xhaferi, poslije ovog snimka, treba da podnese ostavku.

"Nema drugog posle ovakvog primitivizma Talata Xhaferija osim da podnese ostavku. Xhaferi, sa svim svojim primitivizmom u parlamentu, nedostojan je da ga vodi i da bude poslanik... Za takav primitivizam, nasilje, vulgarnosti nema mesta ni u jednom Sobranju, bar ne u makedonskom", rekao je Stoilkovski, preneo je portal Makpress.

Stoilkovski kaže da za takav prostakluk nema opravdanja pa se postavlja pitanje da li ovako ponašanje Xhaferija podržavaju koalicioni partneri vlasti i da li će to primitivno ponašanje predsednika parlamenta ostati bez osude, prenosi Tanjug.

Izvor: B92