Razmotriti mogućnost

Predsjednik poslaničke grupe Alijanse za budućnost Kosova Besnik Tahiri zatražio je od vladajuće većine u parlametnu da podrži inicijativu za povlačenje sredstava iz Penzionog fonda (Trust), kao i da nacrtom zakona o minimalnoj zaradi budu obuhvaćeni i ratni veterani kako bi im penzije bile povećane, prenosi Klan Kosova.

Tahiri je na konferenciji za novinare rekao da bi trebalo omogućiti povlačenje sredstava iz Penzionog fonda zbog okolnosti u kojima se Kosovo danas nalazi i da je to elementarna stvar koju vlada treba da uradi.

"Vlada treba da razmotri mogućnost kompenzacije za kategorije koje imaju manje prihoda u Penzionom fondu. Dakle, Penzioni fond nije želja, nije dobra volja, već je neophodnost za sve one koji plaćaju i imaju osnovne potrebe", rekao je Tahiri.

Povodom zakona o minimalnoj zaradi, Tahiri je naveo da je AAK glasala protiv tog predloga zato što se zalaže za dodatno povećanje minimalca i penzija za ratne veterane.

"U Zakonu o radu postoje kriterijumi za obračun minimalne zarade. Dakle, to nije želja ili volja premijera već se zasniva na četiri kriterijuma, a prvi kriterijum su troškovi života. Ovo što je predloženo ne odgovara minimalnoj plati od 250 eura", rekao je Tahiri.

Izvor: Kosovo Online/Klan Kosova