Poslanik PDK

Poslanik PDK i bivši zamjenik premijera Enver Hoxhaj izjavio je da se članstvo Kosova u Ujedinjenim nacijama može postići samo kroz dijalog Kosova i Srbije i da bi uzajamno priznavanje trebalo da bude ključna tema tog procesa, prenosi Ekonomija onlajn.

"Dijalog je ključna tema, on je u interesu zemlje. Članstvo u UN može da se postigne samo kroz dijalog Kosova i Srbije. Mislim da dijalog o tehničkim pitanjima treba da se transformiše u politički dijalog i da glavna tema bude pitanje međusobnog priznavanja", rekao je Hoxhaj.

On je, međutim, naveo da je cilj Srbije u dijalogu da Kosovo zadrži u statusu kvo. Prema njegovim riječima, politička situacija u Evropi ide u prilog Kosovu.

"Nova geopolitička situacija u Evropi je veoma povoljna za nas da izvršimo pritisak na Srbiju i zapad da izvrši pritisak na Srbiju da ostvarimo neke stare ciljeve koje nismo ostvarili u posljednjih 15 godina. Postizanje sporazuma sa Srbijom vidimo kao hitno, kao vitalno", naveo je Hoxhaj.

Poslanica Demokratskog saveza Kosova Valentina Bunjaku-Rexhepi kaže da se dijalog o međusobnom priznavanju pretvorio u tehnički i da nema konkretnog koraka u tom procesu, kao i da se ne očekuje se da će vlada zaključiti temu dijaloga Kosova i Srbije.

"Dijalog koji je bio u posljednjoj fazi za međusobno priznanje, prerastao je u tehnički dijalog i ne vidimo nikakve konkretne korake. Ne očekujem nikakav razvoj u dijalogu", rekla je Bunjaku-Rexhepi.

Poslanik Alijanse za budućnost Kosova Besnik Tahiri kaže da je dijalog potpuno izgubio kontekst koji je Kosovo imao za cilj i da uzajamno priznanje ostaje kao zahtjev te stranke.

"To je dijalog bez suštine, na tehničkom nivou i ne donosi rezultate. Zahtevamo da se što prije postigne pravno obavezujući sporazum za dvije države uz obostrano priznanje pod američkim rukovodstvom kako bi ovo pitanje moglo da se riješi", rekao je Tahiri.
 
On smatra da Kosovo treba da se udalji od tehničkog dijaloga i da se fokusira na međusobno priznavanje.

Izvor: Kosovo Online/Ekonomia Online