Poslanica PDK

Poslanica Demokratske partije Kosova Arijana Musliu-Shoshi kritikovala je čelnike institucija zbog nepostojanja strategije za članstvo u Savjetu Evrope, prenosi Ekonomija onlajn.

Ona je navela da su predsjednica Vjosa Osmani, premijer Albin Kurti i ministarka spoljnih poslova Donika Gërvalla-Schwarz morali da posjete evropske prestonice kada je već bilo planirano da se podnese zahtjev za članstvo u Savetu Evrope i da lobiraju.

Musliu-Shoshi je navela da u ovoj fazi prijava u Ujedinjenim nacijama ne bi trebalo da se odvija bez koordinacije sa prijateljskim zemljama, dodajući da je neuspjeh neprihvatljiv.

"U svakoj aplikaciji moramo biti oprezni i veoma blisko da koordiniramo sa svim prijateljskim zemljama jer nam je potrebna podrška", rekla je Musliu-Shoshi.

Musliu-Shoshi, koja je i član Odbora za spoljne poslove, kaže da nisu održali nijedan sastanak u vezi sa članstvom u međunarodnim organizacijama.

Govoreći o pet zemalja članica EU koje nisu priznale Kosovo, ona je rekla da je stalno izražavala zabrinutost po tom pitanju, ali da nije dobila konkretan odgovor od ministarke Donike Gërvalle-Schwarz.

"U svakom izveštaju koji je ministarka Gërvalla-Schwarz podnela pred Odborom stalno sam postavljala pitanje šta se radi sa državama koje ne priznaju, jer u svakom koraku koji preduzmemo u međunarodnoj sferi, tu su pet zemalja koje to blokiraju", navela je poslanica PDK.

Prema njenim riječima, ministarka Gërvalla-Schwarz je govorila da je Kosovo u kontaktu sa tim državama i da se nastoji da se dobije njihov glas kada se podnese prijava.

"U ovom slučaju, Odbor za spoljne poslove dugo spava, nismo održali nijedan sastanak o članstvu u međunarodnim organizacijama i trebalo je da budemo aktivniji", smatra Musliu-Shoshi.

Izvor: Kosovo Online/Ekonomia Online