Nezavisnosti energetskog sistema

Vlada i američki MCC finalizovali sporazum vrijedan 236,7 miliona dolara

Vlada Kosova i američka korporacija Millennium Challenge Corporation (MCC) finalizovali su u Vašingtonu sporazum vrijedan 236,7 miliona dolara, koji će pomoći u nezavisnosti energetskog sistema Kosova, prenosi Koha. 

Finalizovani sporazum u Vašingtonu biće potpisan nakon što bude izglasan u skupštini i kada ga odbori Odbor MCC.

Ministarka ekonomije Artane Rizvanolli, koja je predvodila kosovski pregovarački tim, rekla je u intervjuu za Glas Amerike da je 202 miliona dolara grant MCC, dok ostatak sufinansira Vlada Kosova. Ona je rekla da program ima dva projekta.

"Prvi se odnosi na izgradnju kapaciteta za skladištenje energije. Predviđamo izgradnju kapaciteta za 340 megavat sati akumulacije energije što će u trenutku izgradnje biti najveći kapacitet za akumulaciju energije po glavi stanovnika u Evropi. To je veoma inovativan projekat koji gleda u budućnost i koji će obuhvatiti energetsku nezavisnost i integraciju obnovljivih izvora energije u naš energetski sistem, u čemu trenutno zaostajemo, ali nam,eravamo da to prom,enimo novom strategijom", rekla je Rizvanolli.

Rizvanolli je navela da se drugi projekat u okviru programa odnosi na razvoj radnih v,eština za prilagođavanje potrebama dinamičnog i inovativnog tržišta, kao i bolju zastupljenost žena u energetskom sektoru.

Sporazum je uslijedio nakon dugog perioda debate i odluke Vlade Kosova u septembru prošle godine da se povuče iz projekta koji je predložila MCC, a koji je predviđao povezivanje Kosova sa postojećim gasovodom sa Sjevernom Makedonijom. 

Rizvanolli je rekla da je čak i u svjetlu novih dešavanja odluka bila odgovarajuća jer je u nedostatku informacija određeno da se grant koristi u druge svrhe.

"Ta vrata nikada nisu zatvorena, da bude jasno, nije da je projekat odbijen... Samo uvidjevši nedostatak informacija, ali sa druge strane i razvoj tržišta, odlučeno je da se odloži za kasnije. U međuvremenu, situacija se samo komplikovala i upotreba gasa je postala spornija, tako da smo srećni što smo tu odluku donijeli prošle godine", dodala je ona.

Rizvanolli je navela da je dugoročni cilj Vlade Kosova dekarbonizacija sektora i što je moguće veća integracija najvišeg nivoa obnovljivih izvora energije. Ali ona priznaje da bi moglo biti teško da se brzo prekine upotreba uglja, s obzirom na trenutnu situaciju u svijetu.

"Svijesni smo da se to neće desiti preko noći. Tehnički kapaciteti to uopšte ne dozvoljavaju, a kamoli finansijski i drugi. Dakle, moraćemo da imamo realnu, na vrijeme planiranu i realnu tranziciju sa uglja na obnovljive izvore energije i upravo je takva investicija kakva će biti uložena ovim grantom za akumulacione kapacitete. To je prava investicija koja nam omogućava da napravimo ovaj prelaz sa uglja na obnovljive izvore energije", rekla je ona.