Narušen imidž Kosova

Umješanost ambasadora Kosova u Hrvatskoj Martina Berishaja u finansijski skandal u Sloveniji nanosi direktnu štetu imidžu Kosova u međunarodnim krugovima, prenosi Albanian post.

Analitičar Tomor Avdiu smatra da Ministarstvo spoljnih poslova ne bi trebalo da insistira na prinudnom zadržavanju ambasadora Berishaja na funkciji, jer zemlje u kojima je ambasador postavljen obično traže pojašnjenje kada postoje nepravilnosti.

"Tako bi mogao biti narušen imidž zemalja domaćina, ali i imidž Kosova“, smatra  Avdiu.

Bivši ambasador Kosova u Australiji Hajdin Abazi, koji je bio jedan od 12 ambasadora koji su smjenjeni bez ikakvog  obrazloženja, smatra da kosovske institucije u slučaju Berishaja primjenjuju dvostruke aršine.

"U slučaju Berishaja, predsjednica, premijer i ministarka spoljnih poslova pokazuju dvostruke standarde. Uzimaju nekoga pod svoju zaštitu ne čekajući dokaze i tok razvoja – što je neuobičajeno – dok drugi hrle na vas i preduzimaju radnje po izvršnoj vlasti koju imaju čak i kada nemaju ni najmanjeg razloga“, rekao je Abazi.

Bivši ambasador Kosova u Ujedinjenim Arapskim Emiratima Avni Arifi, koji je takođe jedan od razriješenih, podsjeća da je neprijavljivanje imovine ili aktivnog biznisa ozbiljno kršenje zakona na Kosovu koje je kažnjivo sa najviše tri godine zatvora.

"Međutim, na Kosovu, ako ste dio Pokreta Samoopredjeljenje grijesi moraju da vam bude oprošteni“, kazao je Arifi.

 U istom pravcu misli da Berishajev slučaj šteti imidžu Kosova je i bivši ambasador Abazi.

"Slučaj Berishaj šteti imidžu Kosova u diplomatskim krugovima. Ovo je žalosno, jer sam drugačije mislio o Berishaju. On je trebalo da započne pravnu borbu, da je sve ovo iscenirano", smatra on.

Berishaj se oglasio samo na Facebooku. On je negirao da je umješan u pranje novca, ali nije negirao da je vlasnik crnogorske kompanije, a nije ni porekao isplate elektroprivrede GEN filijale u Srbiji.

Albanian post je saznao da na Kosovu postoje dvije kompanije u vlasništvu Martina Berishaja. Riječ je o preduzećima „Miloja L.L.C. i "Zaslon Kosova D.L.C".

Berishaj je u ovim kompanijama imao slovenačke partnere, čak i one za koje se sumnjalo da su u prošlosti reketirali u Sloveniji.

Izvor: Kosovo Online/Albanian post