Ekspert za međunarodne odnose

Ekspert za međunarodne odnose Seb Bytyqi kazao je da formiranje Zajednice srpskih opština nije neophodno za poštovanje ljudskih prava ili prava manjina, oblasti na kojima će Kosovo morati da radi kao potencijalni član Evropskog savjeta, prenosi Koha.

Bytyqi je za KTV rekao da će se u slučaju članstva u Savjet Evrope, Kosovo suočiti sa pitanjima funkcionisanja zakona, pravosudnog sistema, implementacije ljudskih prava, što može imati posljedice na politiku.

"ZSO nije nešto neophodno za ljudska prava ili prava manjina. To je nešto političko, to je nešto što je nasljeđeno iz Ahtisaarijevog paketa, zatim je napravljen Briselski sporazum, ali ne znači da je to neophodno za ljudska prava. Ima i drugih aspekata koji se tiču ljudskih prava, a to je poštovanje jezika, pravo glasa, slobodnog izražavanja, ali Udruženje nije neophodno. Glavni izazov je pravosudni sistem, a to je i borba protiv korupcije", rekao je on.

Bytyqi je dodao da bi članstvo u ovoj međunarodnoj organizaciji predstavljalo veliki uspjeh za Kosovo, jer je Savjet Evrope najstarija evropska organizacija.

"To bi bila neka vrsta razbijanja izolacije jer omogućava pristup i učešće u raznim mrežama po pitanjima pravosuđa. Postoje i mogućnosti za delegiranje i zapošljavanje, ali više se radi o učešću u radnim grupama, u raznim smjenama i u donošenju odluka za institucije, a Kosovo će u stvari imati glas", rekao je on.

Izvor: Koha ditore/Kosovoonline