Potrebna nam je diplomatija

Profesor diplomatije na Univerzitetu u Parizu Valon Murtezaj rekao je da na izjavu francuskog predsjednika Emmanuela Macrona o Zapadnom Balkanu ne treba gledati sa skepticizmom i kao pokušaj da se zaustavi proširenje EU, prenosi Koha.

Macron je prije dva dana rekao da podržava novu vrstu evropske političke zajednice, koja će omogućiti zemljama van EU da se pridruže evropskim vrednostima, dok je šef evropske diplomatije Joseph Borell juče rekao da Zapadni Balkan treba da bude dio Evropske unije.

"Čak ni izjave Borella i Macrona ne treba posmatrati kao sukobe, naprotiv, postoje nijanse koje se dopunjuju. Čak i Macronov govor 9. maja daje samo neke smernice, ali ostaje još mnogo toga da se utvrdi u ovoj viziji u budućnosti. Ne bi trebalo da to posmatramo kao pokušaj zaustavljanja proširenja", rekao je Murtezaj na KTV.

Prema njegovim riječima, nijedna od zemalja Zapadnog Balkana ne razmišlja o drugim alternativama van EU, osim Srbije.

"Ne postoji alternativa osim Srbije koja je potpuno ruski orijentisana i dio vlasti u Bosni i Hercegovini koji zavisi od Dodika. Inače, ostatak Zapadnog Balkana je snažno orijentisan ka EU", rekao je on.

Murtezaj je ocjenio da su odnosi Kosova i Francuske odlični, a pomenuo je i pomoć koju je Francuska pružala godinama.

"Odnosi na svim nivoima između Francuske i Kosova su odlični. Ovaj nivo se dostizao postepeno od 90-ih godina i uz pomoć Francuske u svim oblastima od prije rata, u ratu i u razvoju Kosova poslije rata. Francuska je bila jedna od prvih koja je priznala nezavisnost, podržala je konsolidaciju državnosti", rekao je Murtezaj.

Govorio je i o tome šta Kosovo treba da uradi da bi dobilo viznu liberalizaciju.

"Ne treba očekivati samo jedan sastanak godišnje, potrebna nam je diplomatija, održavanje odnosa, stvaranje novih odnosa. Moramo da se pokažemo evropski u svakom trenutku, čak i kada se ponekad mogu učiniti nepravde kao što je slučaj sa vizama. Kosovske institucije moraju da obezbjede garancije po potrebi", rekao je on.

Izvor: Kosovo Online/Koha ditore