Realna mogućnost za prijem

Očekuje se da će Kosovo u četvrtak, 12. maja podneti zahtev za članstvo u Savetu Evrope. Izvori Radija Slobodna Evropa (RSE) navode da je aplikacija spremna, te da će ona najverovatnije biti predata u četvrtak.

Ruska Federacija je 16. marta ove godine isključena iz Saveta Evrope zbog agresije koju je 24. februara započela na Ukrajinu. Bez Rusije, dve trećine država članica te organizacije priznaje nezavisnost Kosova.

Ako se uzme u obzir da se odluke donose većinom glasova država članica, realna je mogućnost pristupanja Kosova Savetu Evrope.

Kosovo je nezavisnost od Srbije proglasilo 2008. godine, ali još uvek nije uspelo da se učlani u nekoliko važnih međunarodnih organizacija.

Osim što nije članica Evropske unije, Kosovo nije članica ni Svetske trgovinske organizacije, Međunarodne kriminalističke policijske organizacije (INTERPOL) i drugih.

Srbija sve vreme aktivno vodi kapanju za povlačenje priznanja nezavisnosti Kosova i blokira njegovo članstvo u Međunarodne organizacije. Glavni saveznik Srbije u tom njenom nastojanju je Rusija.

Ipak, Kosovo je uspelo da postane član nekim međunarodnih organizacija kao što je Svetska banka, Međunarodni monetarni fond, Evropska banka za obnovu i razvoj, Olimpijski komitet, Evropska fudbalska federacija i Svetska fudbalska federacija.

Šta je Savet Evrope?

Savet Evrope je međunarodna organizacija za ljudska prava, demokratiju i vladavinu prava sa sedištem u Strazburu, u Francuskoj. Osnovana je 1949. godine.

Savet Evrope štiti slobodu govora i medija, kao i ravnopravan položaj manjinskih zajednica u državama članicama te organizacije. Takođe, Savet Evrope vodi kampanju oko zaštite dece, protivi se govoru mržnje a zalaže se za prava Roma. Državama članicama pomaže u borbi protiv korupcije i terorizma, kao i u sprovođenju reformi iz oblasti pravosuđa.

Grupa ustavnih stručnjaka pri Savetu Evrope, koja je poznata i kao Venecijanska komisija, pruža pravne savete raznim državama širom sveta.

Kao međunarodna organizacija, Savet Evrope ne može da donosi zakone, ali ima sposobnost da promoviše primenu međunarodnih sporazuma koje su države članice postigle o različitim temama. Dva ključna tela Saveta su: Komitet ministara i Parlamentarna skupština.

Kako se promovišu ljudska prava?

Ljudska prava Savet Evrope promoviše kroz međunarodne konvencije. To podrazumeva i Konvenciju o sprečavanju i borbi protiv nasilja nad ženama, nasilja u porodici i Konvenciju o sajber kriminalu.

Savet Evrope prati napredak država članica i daje preporuke preko stručnih tela.

U državama, koje su članice Saveta Evrope, ne postoji zakon koji omogućava smrtnu kaznu.

Kako se finansira ovaj Savet Evrope?

Budžet Saveta Evrope za 2022. godinu iznosi 477 miliona evra. On se uglavnom dobija doprinosima zemalja članica, koji se zasnivaju na formuli, uzimajući u obzir bruto domaći proizvod.

Među zemljama koje su do sada najviše doprinosa dale Savetu Evrope su: Francuska, Nemačka, Italija, Ruska Federacija i Velika Britanija.

Novac se koristi za sprovođenje programa iz tri oblasti: ljudska prava, vladavina prava i demokratija.

Koje su države članice Saveta Evrope?

Albanija, Andora, Jermenija, Austrija, Azerbejdžan, Belgija, Bosna i Hercegovina, Bugarska, Hrvatska, Kipar, Češka Republika, Danska, Estonija, Finska, Francuska, Gruzija, Nemačka, Grčka, Mađarska, Island, Irska, Italija, Letonija, Lihtenštajn , Litvanija, Luksemburg, Malta, Monako, Crna Gora, Holandija, Severna Makedonija, Norveška, Poljska, Portugal, Moldavija, Rumunija, San Marino, Srbija, Slovačka, Slovenija, Španija, Švedska, Švajcarska, Turska, Ukrajina, Velika Britanija.

Zemlje posmatrači su: Kanada, Izrael, Japan, Sveta stolica, Meksiko i Sjedinjene Države.

Koja je razlika između Saveta Evrope i Evropskog Saveta?

Savet Evrope je organizacija koja funkcioniše van Evropske unije, koja broji 27 država članica. Međutim, nijedna država nije pristupila EU bez prethodnog učlanjenja u Savet Evrope.

Dakle, Savet Evrope je međunarodna organizacija koja promoviše demokratiju i ljudska prava, dok je Evropski savet institucija Evropske unije. Ona zajedno sa Evropskom komisijom kreira politiku EU.