Direktor organizacije Çohu

Direktor organizacije Çohu Arton Demhasaj ne očekuje da će susreti predsjednice i premijera Kosova Vjose Osmani i Albina Kurtija u SAD biti produktivni, dok analitičar Gazmir Raci ove sastanke vidi kao pozitivne signale, prenosi Lajmi net.

Većina ovih susreta, kako navodi,  nisu sastanci koji mogu doneti dobro Kosovu, osim, kako kaže, sastanka Kurtija u Berlinu, koji na neki način ažurira Berlinski proces i istovremeno stvara priliku da se što prije postigne dogovor između Kosova i Srbije.

Međutim, analitičar Gazmir Raci smatra da Kosovo može imati koristi od intenziviranja posjeta visokih lidera inostranstvu na osnovu rata u Ukrajini.

"Od početka ove godine predsjednik i premijer su veoma aktivni u diplomatiji. Kada imamo rat u Ukrajini, važno je da Kosovo ima što više koristi od ovih promjena i to je nova geopolitika", izjavio je Raci za RTK.

Ali, pažnju moćnih država kada je u pitanju dijalog, analitičari vide kao trenutak koji bi kosovske institucije trebalo da iskoriste za postizanje dogovora između Kosova i Srbije.

"Pažnja Sjedinjenih Američkih Država, Njemačke, ali i Britanije i Francuske po pitanju Kosova i dijaloga sa Srbijom je kontinuirana i trebalo bi da iskoristimo trenutak kada postoji veliki interes Zapada da se postigne dogovor između Kosova i Srbije da se zauvek završi ova saga od dijaloga", smatraju oni.

Dodaje da je važno je da se SAD ponovo uključe u dijalog.

"U ovom slučaju imamo koordinaciju država članica Kontakt grupe koje su bile za Kosovo u prošlosti. Važno je da već imamo jedinstvenu diplomatiju u odnosu na Kosovo i Srbiju i da očekujem od Kosova ozbiljan i profesionalan pristup u suočavanju sa izazovima koji se pojavljuju u okviru dijaloga sa Briselom", rekao je on.

Izvor: Kosovo online/Lajmi.net