Kosovo ušlo u

Direktor Instituta EPIK Demush Shasha skeptičan je po pitanju liberalizacije viznog režima za Kosovo i izražava bojazan da taj proces neće dobiti epilog tokom 2022. godine, prenosi Telegrafi.

Shasha je rekao da je odgovornost za to na Kosovu, jer je pitanje vizne liberalizacije moralo biti zatvoreno 2016. godine, ali da je to nemoguće nakon što je Kosovo ušlo u "ćorsokak" sa temom razgraničenja, dok je kada je ratifikovana, Evropska unija imala druge prioritete.

"Priča o liberalizaciji viznog režima za Kosovo je evropska tragedija. Teško je objasniti kako je došlo do toga da već 10 godina ovo pitanje još nije zatvoreno. Odgovor je složen. U početku odgovornost pada na nas. Jer, kada govorimo o 2016. godini, govorimo o vremenu kada smo mogli da zaključimo pitanje vizne liberalizacije, ali smo zbog razgraničenja ušli u 'ćorsokak'. Kada je 2018. ratifikovano razgraničenje, EU je imala druge prioritete", rekao je Shasha.

Teško je, kaže, prognozirati, ali mogao bi da se kladi da vizna liberalizacija za Kosovo neće biti odobrena do kraja ove godine.
 
"Nadam se da grešim, ali se bojim da vizna liberalizacija neće imati epilog ove godine, pa će biti odložena za 2023. godinu", rekao je Shasha.

Prema njegovim riječima, tokom godina proces integracije postaje sve teži, kako se prioriteti EU mijenjaju.

"Napravili smo grešku, jer smo postali najgori student u regionu. Evropska komisija i Evropski parlament su nekoliko puta rekli da smo ispunili uslove za liberalizaciju viznog režima, ali Francuska i Holandija imaju puno pravo da kažu ne, jer je prošlo šest godina i nemamo šanse da se borimo protiv korupcije na visokom nivou", rekao je Shasha.

On je, između ostalog, naveo da i EU snosi dio odgovornosti što još nije odobrena vizna liberalizacija za građane Kosova.

"Odgovornost je što EU nije uspkela da nađe izlaz iz ovog lavirinta u koji smo ušli. Na listi prioriteta EU ovo pitanje je znatno palo. Ništa manjeg uticaja neće imati ni u EU ni u Francuskoj, ako danas građani Kosova počnu slobodno da se kreću. Jednostavno se bojim da ćemo nakon odlaska Angele Merkel sa političke scene morati da sačekamo jednog ili više stvarnih lidera unutar EU koji će prepoznati o čemu govorimo", rekao je Shasha.

Izvor: Kosovo Online/Telegrafi