Opomena!

Nastavnici širom Kosova stupiće sutra u jednočasovni štrajk upozorenja koji organizuje Ujedinjeni sindikat obrazovanja, nauke i kulture, prenosi Koha.

Sindikat najavljuje još jedan štrajk za 20. maj, ukoliko Vlada Kosova ne reaguje na zahtjeve prosvetara, među kojima je i isplata dodatnih 100 eura do usvajanja Zakona o platama.

Vrtići će sutra štrajkovati od 6.30 do 7.30, dok osnovne škole neće imati prvi čas. Štrajk na univerzitetima biće od 10 do 11 sati.

Sati izgubljeni u štrajku neće biti nadoknađeni, a predsjednik Sindikata Rahman Jasharaj kaže da je sutrašnji štrajk opomena.

"Vidjevši da nije bilo konkretnog pokreta, nema konkretnog sastanka, nema odgovarajuće akcije Vlade, Upravni savjet sindikata je još jednom odobrio odluku Kongresa i odlučio da 12. maja bude jednočasovni štrajk upozorenja u cijelom obrazovnom sistemu. Ali u ovom jednosatnom štrajku imamo informaciju da će biti i drugih sektora i sindikata. Što se tiče sektora obrazovanja, mi smo napravili plan, raspored", rekao je Jasharaj.

Smatra da bi sutrašnji jednočasovni štrajk upozorenja trebalo da bude alarm prvo za ministra prosvete, a potom i za kompletnu vladu Albina Kurtija da reaguje i konkretnim akcijama spriječi naredni štrajk planiran za 20. maj.

"Siguran sam da će sve obrazovne ustanove od vrtića do univerziteta sutra biti u jednočasovnom štrajku i mi se zajedno sa njima pripremamo za aktivnost veću od jednočasovne obustave rada. Odlukom upravnog savjeta, ali i koju je podržao sindikat, 20. maja svi zaposleni u javnom sektoru, uključujući prosvetne radnike i druge, biće na protestu, koji će ponovo biti organizovan radi  ispunjavanja naših zahtjeva. Kurtijeva vlada treba da nastavi da podržava sektor obrazovanja i druge sektore sa dodatnih 100 eura plata, dok se ne donese Zakon o platama", rekao je Jasharaj.

Jasharaj je naveo da, ako Vlada Kosova i poslije 20. maja ne ispuni zahtjeve Sindikata, onda će prosvetari biti prinuđeni da štrajkuju do njihovog ispunjavanja.

"Sa žaljenjem kažem da ako Kurtijeva vlada ni poslije protesta 20. maja ne preduzme konkretne korake da sjedne i razgovara sa sindikatima u korektnom nastojanju da nađemo rješenja za naše zahtjeve i zahtjeve naših kolega u drugim sektorima, onda će čelnici Sindikata analizirati situaciju i vjerovatno doneti odluku o generalnom štrajku u cijelom prosvetnom sektoru, što znači štrajk na neodređeno, a taj štrajk bi trajao do ispunjena zahtjeva. Voleo bih da Kurtijeva vlada ne ćuti poslije 20. maja, jer ćemo tada biti primorani da uđemo u generalni štrajk", rekao je Jasharaj.

On je pozvao roditelje, učenike i studente na imaju razumijevanje za sutrašnji štrajk. Sindikat je pozvao roditelje da djecu, zbog bezbjednosti, odvedu u vrtiće i škole sa sat vremena zakašnjenja.

Izvor: Kosovo Online/Koha ditore