Ekspert za evropske integracije

Evropske integracije su odgovornost institucija kada je u pitanju tehnički dio, ali evrointegracije moraju da žele i sami građani, kaže ekspert za evropske integracije iz Fondacije civilnog društva Kosova Bardha Tahiri, prenosi Koha.

Tahiri je dodala da je u trenutku kada se donese određeni zakon, odgovornost građana da ga poštuju.

"Proces evropskih integracija je takođe nešto što se mora odvijati postepeno, od građana do institucija", rekla je Tahiri.

Oko 180 organizacija civilnog društva uputilo je francuskom predsjedniku Emmanuelu Macronu pismo u vezi sa liberalizacijom viznog režima za Kosovo, tim povodom Tahiri je kazala da evropske integracije ne pripadaju samo vladi.

"Evropske integracije pripadaju Kosovu, ne pripadaju Vladi, stoga svako od nas mora da obrati pažnju na to i digne svoj glas za određeni zakon", rekla je Tahiri.

Tahiri je dodala da je pismom Macronu civilno društvo htjelo da podsjeti da je tehnički dio vizne liberalizacije ispunjen i da je to pitanje sada postalo političko.

"Kriterijumi su ispunjeni. Sada ostaje da odluči Savjet EU, koji bi trebalo da donese konačnu odluka o liberalizaciji viznog režima. Kosovo se do sada pokazalo veoma proevropsko. Kao društvo smo veoma proevropski orijentisani. Prošle su četiri godine od davanja zelenog svijetla da je sve završeno u tehničkom smislu, ali sada ostaje samo politički dio", rekla je Tahiri.

Izvor: Kosovo Online/Koha ditore