Nemamo alternativu

Budućnost Kosova je u EU i mi nemamo alternativu osim da nastavimo da idemo napred na njegovom evropskom putu, rekao je danas ambasador EU na Kosovu Tomáš Szunyog, navodi se na sajtu Misije EU na Kosovu.

Obilježavajući Dan Evrope i godišnjicu Šumanove deklaracije koja je stvorila temelje za trajni mir među evropskim narodima, ambasador Szunyog je istakao da EU neće biti potpuna bez Zapadnog Balkana.

"Ponosan sam na napredak koji je Kosovo postiglo uz podršku Evropske unije i naših država članica. Bez obzira na izazove, solidarnost EU nikada neće nestati, a EU će nastaviti da bude najbliži partner Kosovu, kao što je sada“, rekao je Szunyog.

Ističući podršku EU, on je pozvao na kontinuiranu posvećenost Kosova napretku na evropskom putu.

"Vladavina prava je temelj zdravog demokratskog društva i zajedno sa zaštitom i promocijom ljudskih prava treba da ostane prioritet kosovskih institucija“, rekao je Szunyog i dodao da mediji moraju biti oslobođeni bilo kakvog pritiska i uživaju sigurnost i slobodu izražavanja.

Pošto je 2022. Evropska godina mladih, većina aktivnosti koje EU organizuje na Kosovu za proslavu Dana Evrope su usmjerene na mlade i fokusiraju se na zelenu energiju, životnu sredinu i digitalizaciju.

Povodom Dana Evrope organizuju se razne aktivnosti, koje se sprovode širom Kosova.

Izvor: Kosovo Online