Obezbjeđeno za ovu godinu

Predstavnici Udruženja mlinara smatraju da Kosovo neće imati problema da obezbjedi pšenicu za ovu godinu, prenosi Indeks onlajn.

Kapaciteti rezervi povećani su za potrebe nekoliko mjeseci, a predsjednik Udruženja mlinara Kosova Bashkim Zejnulahu rekao je da pšenice ima dovoljno do jula, a onda dolazi sezona žetve pšenice.

"Ove godine, ako bude dobar rod, jer je posejano nešto više nego prošle godine, možemo da ispiunimo 50-60 odsto potreba tržišta. Uvoz pšenice iz Srbije počeo je od utorka 4. maja, a cijena pšenice iz Srbije jeftinija je nego što je bila sa bugarskog tržišta. Glavno tržište za uvoz pšenice ostaje Srbija", kaže Zejnulahu.

Ministarka industrije, preduzetništva i trgovine Rozeta Hajdari kaže da za sada nema poteškoća za uvoz pšenice i brašna. Prema riječima Hajdari, obezbjeđeno je dovoljno pšenice za kosovsko tržište, i kako je istakla, nema mjesta panici.

"Radimo i na povećanju državne rezerve na 10 miliona evra, a rezerva više nije pitanje dana, već meseci. Kao ministarka želim da imamo još veću stabilnost, jer rat u Ukrajini ima nepoznatu budućnost i mi se spremamo koliko je to moguće. Do sada smo obezbedili dovoljno, ali i u julu naši žitari dolaze i nude još više za državnu rezervu", rekla je Hajdari.

S druge strane, profesor Poljoprivrednog fakulteta Imer Rusinovci kaže da Vlada ne treba da zanemari pitanje obezbjeđivanja hrane ili žitarica za građane Kosova, jer su, prema njegovim riječima, kriza na svjetskim tržištima i cijene u zemlji sve veće.

"Kilogram pšenice na Kosovu dostigao je 0,40 centi, dok je prošle godine iznosio 0,18 centi", kazao je Rusinovci.

Ipak, Rusinovci ocjenjuje da postoje indicije koje dovode do nesigurnosti hrane.

"Hipotetički možemo reći da nema problema oko uvoza, ali to je relativno. Sutra može doći do nereda, ekonomske krize, zatvaranja granica ili postoje određene zemlje koje su zabranile izvoz žitarica van svoje teritorije, to se poklapa sa činjenicom da to dovodi do nesigurnosti hrane. Drugo je pitanje distorzije cijena u međunarodnom izvoru. Prošle godine na kraju žetvene akcije imali smo cijenu sakupljanja pšenice 0,18 centi, danas je više nego duplo, oko 0,40 centi", naglašava Rusinovci.

Izvor: Kosovo online/Indeks onlajn