Konferencija o Z. Balkanu

Grupa organizacija civilnog društva na Kosovu, njih 81, zatražila je od francuskog predsednika Emmanuela Macrona da se odobri vizna liberalizacija za Kosovo uoči Konferencije o Zapadnom Balkanu koja će biti održana u junu u Parizu, prenosi Reporteri.

Nevladine organizacije su u pismu Macronu navele da je proces vizne liberalizacije zaustavljen u Savjetu Evropske unije kao najvišoj instituciji EU i posljednjoj koja mora da odobri prijedlog Evropske komisije za liberalizaciju viznog režima za Kosovo.

Napominju da Kosovo ostaje jedino u regionu i Evropi čiji građani ne mogu slobodno da se kreću u šengenskom prostoru. 

U pismu predsjedniku Macronu, civilno društvo je zatražilo da se tokom francuskoj predsjedavanja EU stavi na dnevni red i odobri slobodno kretanje građana Kosova uoči Konferencije o Zapadnom Balkanu koja će se održati u Parizu u junu.

Nevladine organizacije podsjećaju da je dijalog o liberalizaciji viznog režima za Kosovo ušao u svoju 10. godinu i da traje duže od procesa liberalizacije viznog režima u svim ostalim zemljama Zapadnog Balkana.

"Ocjenjujući slobodno kretanje kao osnovno ljudsko pravo, od čijeg nedostatka obični građani najviše pate, kosovske organizacije civilnog društva kroz ovo pismo pozivaju predsjednika Macrona da tokom francuskog predsjedavanja EU da dovede evropsko proširenje do nove ere, okončavanjem izolacije građana Kosova i otvaranjem pregovora o članstvu za Albaniju i Sjevernu Makedoniju", navodi se u saopštenju nevladinih organizacija. 

Dodaje se da je Kosovo ispunilo sve kriterijume za liberalizaciju viznog režima što je, kažu, zvanično potvrđeno u julu 2018. godine, a kasnije su to nekoliko puta potvrdili Evropska komisija i Evropski parlament.