U dijalogu bez napretka

Istraživač Demokratskog instituta Kosova Violeta Haxholli kaže da za nedostatak napretka u dijalogu nije kriv samo specijalni izaslanik EU za dijalog Miroslav Lajčak, već i to što nije bilo volje stranaka za dogovor, dok analitičar Gazmir Raci smatra da EU treba da produži mandat Lajčaku, jer je on "diplomata sa bogatom karijerom koji može da unaprijedi dijalog", prenosi Reporteri.

Tri mjeseca prije kraja mandata specijalnog predstavnika EU za dijalog Kosova i Srbije, nastavak rada Miroslava Lajčaka doveden je u pitanje. Među razlozima koji se mogu navesti su nedostatak napretka u dijalogu tokom Lajčakovog dvogodišnjeg posredovanja i njegove lične ambicije.

Međutim, Evropska unija nije komentarisala te navode, dok poznavaoci zbivanja u dijalogu, s druge strane, pozivaju EU da redefiniše svoju ulogu u ovom procesu, bez obzira da li se fasilitator dijaloga menja ili ne.

Violeta Haxholli iz Demokratskog instituta Kosova kaže da za nedostatak napretka u dijalogu nije kriv samo Lajčak, jer nije bilo volje stranaka za dogovor.

"Lajčak je imao jedinstvenu ulogu u procesu dijaloga. On je pokušao da približi strane u njihovim stavovima o konkretnim sporazumima. Nije da je mnogo napredovao, ali nije njegova krivica, koliko nedostatak volje stranaka, Kosova i Srbije, da postignu određene sporazume", kaže Haxholli.

Uprkos mogućim promjenama u procesu medijacije u dijalogu, Violeta Haxholli kaže da bi EU trebalo da bude zahtjevnija i da garantuje konačan sporazum uz obostrano priznanje.

"Još uvijek nismo obavješteni da postoje planovi da Lajčaka zamjeni drugi predstavnik. Vjerujem da bi u tom pogledu EU uopšte trebalo da, u zavisnosti od toga koji predstavnik će služiti kao fasilitator procesa dijaloga, ima priliku da više uslovi Kosovo i Srbiju da se posvete procesu dijaloga i postignu dogovor. Srbija u ovom slučaju mogla bi da otvori poglavlja sa EU, da insistira na primjeni postignutih sporazuma i da bude konstruktivnija u procesu dijaloga uopšte. Bez obzira na to da li će se promjeniti osoba koja će voditi dijalog, vjerujem da će EU redefinisati svoju ulogu u ovom procesu, tako što će garantovati postignuti sporazum i biti zahtjevnija prema stranama", dodaje ona.

Analitičar Gazmir Raci kaže da je Lajčak diplomata od karijere i uticajna ličnost u politici EU i Slovačke. Prema njegovim riječima, uz podršku SAD, Njemačke, Francuske i Velike Britanije, Lajčak može da unaprijedi proces dijaloga.

"Lajčak je karijerni diplomata iz Slovačke i uticajna ličnost, ima uticaj i u politici EU, ima jake veze i kontakte sa predstavnicima američke vlade. Mandat mu treba produžiti, jer je on osoba koja ima veliki uticaj i dolazi iz zemlje koja nije priznala Kosovo i u slučaju konačnog sporazuma Kosova i Srbije očekujem da će Slovačka među prvima priznati nezavisnost Kosova. Naravno da on ne može sam da održi proces, bez pomoći Sjedinjenih Država, Njemačke, Francuske i Velike Britanije", ističe Raci.

Miroslav Lajčak stupio je na dužnost 4. aprila 2020. godine, prvobitno na godinu dana, a potom mu je prošle godine produžen mandat do 31. avgusta 2022. godine.

Izvor: Kosovo Online/Reporteri