Realno stanje

Predsjednik Udruženja izvoznika Kosova Nexhat Hasani kazao je da je, iako je izvoz jedan od faktora koji direktno utiče na ekonomski razvoj, interesovanje vlade malo i da, iako brojke pokazuju da je došlo do povećanja izvoza, to nije realno stanje, prenosi Ekonomija onlajn.

On je kazao da osim 50 stranih investitora koji su nedavno posjetili Kosovo, drugih većih uticaja na privredu nema.

"Predlažem institucijama i Vladi da mnogo više rade u ovoj oblasti jer je poznato da je izvoz jedan od glavnih faktora privrednog razvoja. Za sada nemamo nikakav pristup ekonomskom razvoju. Pristup svih vlada je izuzetno ograničen", kazao je Hasani.

On je rekao da postoji povećanje procenta izvoza i uvoza, ali samo brojčano.

"To povećanje nije realno, iako je došlo do povećanja izvoza od 80 odsto. Imamo povećanje sa 400 na 700 miliona. Ali uvoz pokrivamo sa manje od 20 odsto. 2020. godine imali smo uvoz negde između 2,6 milijarde, sada imamo 3,4 milijarde eura. Povećanje je u brojkama, ali nije realno jer uvoz ne pokrivamo izvozom", kazao je on.

Hasani je takođe naglasio da Kosovo ima mogućnost da pokrije domaće tržište, pa čak i da izvozi u druge zemlje.

"Ukrajina je bila jedan od najvećih proizvođača prehrambenih proizvoda. U prehrambenim proizvodima imamo nestašice i deficite proizvodnje. Ne proizvodimo za domaće tržište, niti ispunjavamo naše zahtjeve. Moramo pristupiti posebno poljoprivredi. Imamo proizvode kojima Kosovo može u potpunosti da zadovolji lokalnu potrošnju, čak i da izvozi. Kosovo ima sve preduslove da proizvodi meso za strano tržište, ne samo za domaće. Kada tome dodamo i mlečne proizvode, preko 100 miliona uvozimo samo meso i mliječne proizvode", kazao je on.

Haseni je dodao da se najviše izvoze industrijske žitarice i sirovina.

"Glavni proizvodi koji se izvoze su industrije žitarica, takođe imamo industriju dušeka, metala, jer je Ukrajina bila jedan od najvećih proizvođača metala u Evropi i svijetu", kazao je on.

Izvor: Kosovo Online/Ekonomia Online