Fokusirati se na interese građana

Albana Rexha iz organizacije Demokratija plus kaže da ne očekuje mnogo od sastanka pregovarača Kosova i Srbije u Briselu 13. maja, dok istraživač na Demokratskom institutu Violeta Haxholli smatra da pregovaračke strane treba da se fokusiraju na interese građana, prenosi Telegrafi.

Albana Rexha kaže da je skeptična povodom nastavaka dijaloga 13. maja u Briselu jer, kako navodi, Beograd nije spreman da postigne dogovor.

"Česti susreti i posjete stranih diplomata mogu biti signal za ubrzanje ka postizanju konačnog sporazuma sa priznanjem u središtu. Procjenjujem da će ovo biti još jedan sastanak, ali sam skeptična da može doći do bilo kakvog dogovora, jer srpska strana nije spremna da ga postigne uprkos činjenici da je kosovska strana ponudila nekoliko opcija za rješavanje pitanja oko registarskih tablica", rekla je Rexha.

S druge strane, Violeta Haxholli smatra  da bi pregovarači Kosova i Srbije, prije svega, trebalo da razgovaraju o pitanju nestalih lica. Takođe, kako dodaje, važno je da razgovaraju o energetici i registarskim tablicama.

"Bilo bi veoma važno da Kosovo i Srbija pokušaju da postignu dogovor i da napreduju po ovim temama. Jedan od glavnih ciljeva dijaloga, sa rezolucijom UN, jeste poboljšanje života građana. Do sada sporazum o slobodnom kretanju, koji uključuje i pitanje registarskih tablica, nije poboljšao živote građana, jer su postojali modaliteti koje su Kosovo i Srbija primjenjivale. Smatram da na sljedećem sastanku pregovaračke strane treba da se fokusiraju na interese građana i da kroz dogovore ciljaju na poboljšanje života građana", rekla je ona.

Haxholli je rekla da je veoma važno da se strane što prije vrate razgovorima o konačnom sporazumu i da se dogovore o elementima tog sporazuma.

"S obzirom na to da su stranke i ranije razgovarale o pitanju registarskih tablica i da se nisu dogovorile, teško je očekivati da će strane ovog puta postići dogovor ali normalno je dobro i pozitivno što je proces u toku", naglasila je ona.

Izvor: Kosovo Online/Telegrafi