Odbijanje projekata

Bivši predsjednik Privredne komore Kosova Safet Gërxhaliu rekao da je Kosovo izgubilo bitku za električnu energiju u trenutku kada se sadašnja vlast, još dok je bila u opoziciji, protivila izgradnji novih proizvodnih kapaciteta na bazi uglja, prenosi Ekonomija onlajn.

Prema njegovim riječima, Kosovo je u težem položaju, jer se odbijaju projekti uglja i energije vjetra.

"Kosovo je mnogo ranije izgubilo bitku sa strujom u trenutku kada se sadašnja pozicija protivila izgradnji novih proizvodnih kapaciteta na bazi uglja. Čak i sada se čuju glasovi koji su protiv upotrebe gasa, a mogućnost alternativnog snabdevanja energijom je najveća briga. Smatram da eksperti treba da iznesu svoje mišljenje i pronađu sve modele koji će biti u interesu građana jer Kosovu ne koristi politika odbijanja dbijanja strateških projekata iz SAD", smatra Gërxhaliu.

Gërxhaliu kaže da Evropa ne može da se oslobodi ekonomske zavisnosti od Rusije zbog gasa i nafte.

"Drugo, tačno je da istražuju da unaprede saradnju i konstruktivan dijalog zasnovan na ekonomskoj diplomatiji i sa Japanom i sa SAD, i u tom pogledu će to koštati skuplje, ali će Evropa naći alternative", naveo je Gërxhaliu.

Smatra da je orijentisanje privrede na prirodne resurse glavni ključ uz ljudski faktor i prije svega vladavinu prava i naglašava da treba raditi na zaštiti interesa građana, a ne političkih stranaka.

Gërxhaliu je ocjenio da Kosovo mora da napusti dominantan pristup koji se mnogo više zasniva na zaštiti interesa političkih partija nego građana, navodeći da se Kosovo suočava i sa pitanjem dijaloga i ekonomskom krizom.

Izvor: Kosovo Online/Ekonomia Online