1.73 eura za litar dizela

Poslije kratkotrajne stabilizacije, cijene goriva na Kosovu ponovo rastu. Samo u toku ove nedjelje bilježi se rast od oko 10 centi i cijena se kreće i do 1.73 eura za litar dizela.

Nafta je početkom nedjelje poskupjela na 1 evro i 64 centa po litru. Međutim, cijena je u međuvremenu dodatno skočila, te se na mnogim pumpama u četvrtak uveče popela na 1 euro i 70 centi, dok je u petak dostigla 1 evro i 73 centa po litru, javlja Reporteri.

Ovaj medij, međutim, navodi da cijene nisu iste na svim pumpama, te da je juče na pojedinim pumpama litar dizela mogao da se kupi i za 1 euro i 68 centi, odnosno 1 euro i 71 cent.

Prema podacima Kosovske agencije za statistiku, cijena nafte u drugoj polovini aprila iznosila je 1,58 eura po litru, a sa poskupljenjem se počelo u maju.

Iz Udruženje naftaša naveli su za Kohu da neće doći do stabilizacije cijene do okončanja rusko-ukrajinskog konflikta.

Predsjednik ovog udruženja, Fadil Berjani, kazao je da se cijene mijnjaju u skladu sa kretanjima na međunarodnoj berzi.

Bivši ministar trgovine, Ismet Mulaj, međutim, kazao je za isti medij da cijene na Kosovu "nisu poštene", jer se ne vrši dovoljan nadzor tržišta goriva na Kosovu, te da kretanje na svjetskom tržištu ne odražava kretanja cijena na Kosovu.

On preporučuje da Vlada Kosova preko Tržišne inspekcije i Agencije za konkurenciju na Kosovu nadgleda aktivnije poskupljenje cijena i moguće manipulacije.

Preporučuje i ukidanje PDV-a ili smanjenje akciza na naftu, kako bi cijene bile niže.