Ipak, bio je važan

Profesor Edward Joseph, sa Univerziteta Johns Hopkins, ocjenio je da neformalni sastanak premijera Kosova Albina Kurtija i predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, uz posredovanje specijalnog izaslanika EU Miroslava Lajčaka, nije doneo vrtoglavu promjenu u dinamici procesa dijaloga, prenosi Albanian post.

Međutim, prema riječima Josepha, sastanak u Berlinu je bio važan za razbijanje leda, nakon porasta neprijateljske retorike između Kosova i Srbije.

"Preko ovog sastanka, i Kurti i Vučić su dovedeni u poziciju da promjene jezik i izraze principijelan pozitivan stav prema dijalogu koji vodi EU", rekao je Edward Joseph novinskoj agenciji Kosovo press.

Prema mišljenju američkog profesora, pravi problem u dijalogu je strukturalni i kao takav je nemoćan.

"Srbija ima prednost u odnosu na Kosovo. Proces je stao jer četiri zemlje NATO Grčka, Slovačka, Španija i Rumunija - ne priznaju Kosovo. Da su priznale Kosovo, onda bi srpska blokada Kosova, uz podršku Rusije i Kine, bila suštinski besmislena. Umjesto toga, Srbija bi konačno imala razlog da pregovara o demokratskim uslovima i pravu na priznanje, jer više ne može da izoluje Kosovo", objasnio je Joseph.

Za unapređenje dijaloga, ocjenjuje Joseph, četiri članice NATO koje nisu priznale Kosovo treba to da učine.

"Na primjer, uključivanjem Kosova u NATO Partnerstvo za mir. Put 'konvergencije' koji smo preporučili u našem izvještaju ostaje ključ za konačno rješavanje spora oko Kosova i omogućavanje regionu da krene napred", rekao je Edward Joseph.

Izvor: Kosovo Online/Albanian post