Interpelancija

Premijer Albin Kurti, nije dao signale da će izvjestiti Skupštinu o sastanku održanom u srijedu sa predsjednikom Srbije, Aleksandrom Vučićem. Opozicija je ovo nazvala neodgovornim i podsjetila Kurtija da je Samoopredjeljenje sponzorisalo rezoluciju koja je obavezivala premijera da izvještava poslanike prije i poslije svakog sastanka u okviru dijaloga Kosovo-Srbija.

Poslanici opozicije zatražili su u petak da premijer, Albin Kurti, obavjesti Skupštinu o sadržaju razgovora prije dva dana, na radnoj večeri u Berlinu sa predsjednikom Srbije, Aleksandrom Vučićem, koju je organizovao fasilitator dijaloga Kosovo-Srbija, Miroslav Lajčak.

Dok je bio u opoziciji, Kurti i Pokret Samoopredeljenje (LVV), koji on vodi, su u više navrata zahtjevali od da se izvještava Skupštinu prije i poslije svakog sastanka koji je održan u okviru dijaloga između dvije zemlje. Oni su takođe sponzorisali rezoluciju u Skupštini kojom se to traži.

Sada je opozicija rekla da je izvještavanje premijera važno.

Arijana Musliu, poslanica Demokratske partije (PDK), kaže da će, ako tako nešto (Kurti prim. red) ne uradi na sopstvenu inicijativu, opozicija koristiti parlamentarna sredstva da ubede premijera da izvještava.

„Veoma je važno imati premijera. Mislim da će lideri skupštinskih opozicionih grupa pristati da ga pozovu na skupštinsku raspravu. Mislim da će na zahtjev opozicije moći da se vodi parlamentarna rasprava u vezi sa dijalogom, iako bi premijer trebalo da dođe i samoinicijativno podnosi izvještaj Skupštini“, kaže poslanica PDK.

Ona je podsjetila na sličan zahtjev koji je LVV imao za premijere.

„Znate da postoji rezolucija u Skupštini, koja je usvojena godinama unazad na zahtjev Pokreta Samoopredjeljenje, gdje je traženo da se izvještava prije i poslije svakog sastanka održanog u Briselu. Sada ste svjedoci da nemamo izjavu ni od zamenika premijera, ni od premijera, u vezi sa sastancima koji se održavaju u Briselu, rekla je poslanica Musliu.

„Rekla bih da je izuzetno važno da imamo premijera i da nas posebno informiše u ovom veoma važnom procesu za Kosovo kada znamo da je izuzetno dobar zamah da se učlanimo u međunarodne organizacije i da dijalog ide naprijed sa jednom svrhom – da se dobije priznanje od Srbije“.

Međutim, poslanica Musliu kaže da izvještavanje nije jedina obaveza koju Kurtijeva vlada ne ispunjava.

„Imamo i ministre koji se ne javljaju. Ni posle godinu dana vlasti nije bilo izvještavanja, što se uvijek dešavalo. Sve inicijative preduzete za skupštinske rasprave su na zahtjev opozicije“, rekla je ona.

Avdullah Hoti, bivši premijer i poslanik LDK u opoziciji, takođe je podsjetio da je stranka premijera Kurtija bila ta koja je sponzorisala rezoluciju za premijerovo izvještavanje prije i poslije svakog sastanka u okviru dijaloga Kosovo-Srbija. On je rekao da se, kada je u pitanju dijalog, nikada nije desilo da Vlada bude toliko neodgovorna prema Skupštini.

„Dok sam bio premijer, tražili su od mene da redovno izvještavam Skupštinu prije i poslije svakog sastanka u okviru dijaloga, što sam radio upravo na plenarnoj sjednici, kao i u parlamentarnim odborima iza zatvorenih vrata gdje su poslanici svih partija bili informisani o svakom detalju dijaloga. Danas Skupština Kosova ne zna šta se dešava u dijalogu, izuzev tehničkih i opštih informacija koje je potpredsjednik Vlade dao prije nekoliko mjeseci“, rekao je Hoti.

„Sa žaljenjem kažem da je dijalog degradiran sa sastanaka za sporazum o uzajamnom priznavanju i normalizaciji odnosa, održanih u Bijeloj kući i u prisustvu njemačke kancelarke i predsjednika Francuske, na sastanke na neformalnim večerama ili sastanke za registarske tablice”.

Oba opoziciona poslanika kritikovala su pitanja o kojima se razgovara u dijalogu.

Hoti je rekao da je Samoopredjeljenje promjenilo stav i degradiralo proces dijaloga sa Srbijom.

„Dijalog je degradirao od dijaloga zasnovanog na platformi sa jasnim ciljevima ka uzajamnom priznanju, do dijaloga bez agende, o tehničkim temama i prijedlozima za besmislene sporazume. Potpuno su promjenili stav prema dijalogu. Opozicija je navela da se ne pregovara bez rješavanja pitanja nestalih i bez plaćanja dugova koje Srbija ima prema Kosovu; da vode dijalog sa lokalnim Srbima, a ne sa Srbijom; da sa Srbijom ne vode dijalog o unutrašnjim pitanjima; i druge neodgovorne izjave, poput toga da je dijalog pitanje šesto po značaju“, rekao je bivši premijer.

„U međuvremenu, sada kada su na vlasti rade suprotno. Ne samo da vode dijalog sa Vučićem, već i neformalno večeraju s njim; dijalog sa Srbijom o povlačenju specijalne policije sa granične tačke, što je unutrašnja stvar Kosova. Kako da im vjerujemo u pregovore o konačnom sporazumu kada tako lako mijenjaju svoje stavove“.

Ovaj poslanik LDK je izrazio nadu da će Vlada koordinisati svoje djelovanje sa međunarodnim partnerima, ocjenivši da je njihova pažnja okrenuta ka procesu dijaloga.

„Mi ćemo kao opozicija nadgledati proces dijaloga i pružiti neophodnu podršku. Za nas kao LDK jasno je da samo uzajamno priznanje Kosova i Srbije smiruje ovaj dio Evrope i svijeta. Svako drugo rješenje samo nakratko otvara problem“, rekao je Hoti.

Poslanica PDK, Arijana Musliu, rekla je da aktuelna vlada koristi velike riječi, ali ne i djela. Prema njenim riječima, u ovom trenutku ne bi trebalo da se održavaju sastanci na „tehničkom nivou“.

Trebalo bi da imamo sastanke na visokom nivou, a to je sa premijerom, gdje bi se razgovaralo samo o priznanju i konačnom dogovoru. Moramo da znamo da mi kao država treba da imamo jasnu strategiju, da imamo plan, da imamo vremenski okvir kada će se ovo završiti i da konačno imamo sporazum koji je sveobuhvatan, uz obostrano priznanje i da se uvijek čuva i brani suverenitet i ustavnost naše zemlje“, rekla je Musliu.

Iz kabineta premijera u petak nisu odgovorili na pitanja Koha-e o potencijalnim planovima premijera Kurtija za izvještavanje Skupštini. Nikakve informacije o tome nije dao niko od premijerovih savjetnika, na pitanje u četvrtak na KTV „DESK”.

„Ne znam… To je bila radna večera, nije da je nešto postignuto ili kako je rečeno po zaključcima samog moderatora bilo je više diskusije, ali premijer nema problem da izvještava i daje bilo kakav izvještaj u vezi sa sastancima koje ima“, rekao je savjetnik Jeton Zylfaj.

Radna večera premijera Kurtija, predsjednika Srbije Vučića i fasilitatora dijaloga Lajčaka održana je u srijedu u Berlinu, a upriličio ju je njemački kancelar Olaf Scholz. Premijer Kurti je rekao da se tamo razgovaralo o narednom sastanku u Briselu na nivou glavnih pregovarača, koji će biti održan 13. maja.